wtorek, 16 grudnia 2014

Jak zrobic ciasto na pierniczki swiateczne

Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość - mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu).


Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. To się nie ma prawa nie udać. Konsystencja ciasta utrudniała przeniesienie wykrojonych już pierników na blaszkę, ale poradziłam sobie rozwałkowując ciasto od razu na papierze.


Bożego Narodzenia to czas radości, rodzinnych. Ciasto przygotowuje się ekspresowo (czas przygotowania wydłuża jedynie przestudzenie miodu :), nie trzeba go długo ugniatać, nie przykleja się do wałka, nie rozpada, a pierniczki bardzo łatwo się z niego wykrawa. Pierniczki wyszły piękne i bardzo smaczne. Miód podgrzać (wg autorki przepisu) i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju (ja miodu nie podgrzewałam, rozpuściłam za to masło = świetnie się wałkowało). Same ciastka po upieczeniu ładnie trzymają kształt, są od razu gotowe do jedzenia i miękkie.


Pierniki na święta to w wielu domach obowiązkowa pozycja świąteczna, zarówno jako ciastka świąteczne jaki i jako ozdoby na choinkę, bo przecież wiadomo, że ładnie przygotowany i ozdobiony piernik będzie pięknie wpasowywał się w świąteczne ozdoby choinkowe. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Jak zrobić świąteczne pierniki ? Mamy dla Was przepis na pierniki, które zawsze się udają. SKŁADNIKI: kostki masła, q słoiczek miodu, kg mąki, jajka - to podstawa. Coraz bliżej święta a my powoli przygotujemy potrawy na wigilijną kolację.


Przedstawiam wam przepis, który przetestowałam wieeele razy. W naszym domu panuje świąteczny nastrój ale. Mam nadzieję, że wam zasmakuje :). Ciasto wyrabiać reką przez około minut, aż będzie gładkie.


Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie. To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je. Zakwas buraczany zrobić w domu jest bardzo łatwo. Wasze ciasto na pierniczki najpierw leżakuje czy pieczecie pierniczki wcześniej i przechowujecie je w pudełkach aż zmiękną?


Poniżej - nasz przepis na pierniki i na lukier! Dziś pieczemy szybkie pierniczki świąteczne. Piekę je od lat, a właściwie dopiekam, bo zwykle w okolicy świąt zapasy pierniczków mocno się kurczą. Niektóre gospodynie nie wyobrażają sobie, by świąteczny piernik mógł powstać inaczej niż według tradycyjnych przepisów (jest ich zresztą co niemiara).


Na rynku jest dostępnych kilka propozycji pierników w proszku, jednak nie każdy dobrze znosi modyfikacje (czasami wychodzą zakalce). Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. Wyłóż na nią ciasto i rozwałkuj na grubość ok. Można też identyczny efekt osiągnąć szybciej, wykorzystując jako bazę - piernik w proszku.


Piekarnik rozgrzej do 190°C i piecz pierniczki ok minut. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pierniczki zachowując odstęp ok cm. Następnie ciasto wyrobić ręką aż będzie gładkie. To już ostatni dzwonek na zrobienie ciasta,.


Desery Ciasto na świąteczne pierniczki. Ciasto musi być dość gęste, następnie na minut. Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok.


Wydawałoby się, że w temacie pierniczków świątecznych nie ma już nic oryginalnego do odkrycia. Jest to jednak tylko złudzenie. Oto masz przed sobą przepis na pierniczki idealne.


Cierpki, głęboki smak moczonych w brandy rodzynek, łączy się tutaj z intensywnie wyczuwalną czekoladą, aromatyczną skórką z cytryny i nieodłącznie kojarzącymi się ze świętami cynamonem, imbirem. Takie ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a minimum jedną godzinę. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 1stopni.


Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około – milimetrów. Warto posypać stolnicę mąką aby się nie przyklejało. Foremkami wycinamy pierniczki. Dobry, sprawdzony przepis na świąteczne pierniki jest jak skarb - wraca się do niego co roku, by przygotować pyszne, korzenne ciasteczka na Boże Narodzenie. No wreszcie prawdziwe katarzynki ktoś pokaże!


A nie jakieś serca czy kwiatki wmawiając ludziom głupoty, że katarzynki upiekli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty