poniedziałek, 8 grudnia 2014

Jak wyrobić ciasto na pierniki

Dzien dobry, czy zna Pani przepis na naprawde twarde pierniki takie zeby nie pospadaly mi z choinki? W poprzednim roku robilam z innego przepisu i szkoda mi bylo gdy widzialam jak co chwila moje pieknie lukrowane pierniki upadaja na podloge. Dlatego, jeżeli posiadacie przepisy niespotykane lub tradycyjne, przekazywane w Waszych rodzinach z pokolenia na pokolenie, przesyłajcie je do nas i podzielcie się nimi z innymi miłośnikami pierników.


Tłuszcz i miód rozpuścić w garnku, przestudzić, dodać ubite z cukrem jajka i zółtka, śmietanę i wymieszać z mąką oraz pozostałymi składnikami. Jako spadkobiercy wielowiekowej tradycji wypieku przepysznego piernika, wiemy, jak ważne jest zachowanie dla przyszłych pokoleń najlepszych przepisów na pierniki. Wyrobić ciasto i odstawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Piec w gorącym piekarniku ok 2stopni. Rozwałkować, wykroić pierniki.


Dodać pozostałe składniki i wszystko wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać więcej płynnego miodu do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji i powtórnie wyrobić. Wałkować na stolnicy, lekko podsypując mąką, na grubość około - mm (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu).


Jak wyrobić ciasto na pierniki

Przestudzoną (lub letnią) mieszankę umieścić w misie miksera. Do miski wsypać składniki, dodać masło z miodem, jajko (całe), i wyrobić mikserem na gładkie ciasto. Przygotowaną tak masę owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce.


Stolnicę posypać mąką oraz rozwałkować ciasto. Wykroić pierniki i włożyć na blachę wyłożoną wcześniej papierem. Następnie posypujemy stolnicę mąką, rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy pierniki. Dokładnie zagnieć ciasto, aż osiągnie odpowiednią konsystencję i wszystkie jego składniki połączą się. Gotowe pierniczki udekoruj lukrem i cukrowymi perełkami.


Skorzystaj z tego przepisu na świąteczne pierniki. Miód roztopić na małym ogniu. Za pomocą foremek wycinać pierniki. Ciastka wyłożyć na blaszkę w odległościach od siebie, ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę podrosną.


Piec minut w temperaturze 1st. Dziś pieczemy szybkie pierniczki świąteczne. Piekę je od lat, a właściwie dopiekam, bo zwykle w okolicy świąt zapasy pierniczków mocno się kurczą. Wstawić do lodówki na - godziny.


Wyrobić gładkie ciasto (będzie rzadkie i klejące, ale takie ma być). Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na części. Otrzymaną masę i pozostałe składniki włożyć do dużej miski i zmiksować lub wyrobić ciasto ręcznie. Powinno być ono dość miękkie i jednolite.


Jeśli będzie zbyt sypkie, należy dodać więcej miodu, a w przypadku za bardzo miękkiego ciasta, najlepiej. Ciasto należy zagnieść, podsypując w miarę potrzeb mąką, następnie rozwałkować na grubość ok. Piekarnik rozgrzać do 1stopni.


Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać pierniki i piec ok. Amoniak rozpuścić w zimnej kawie) Cukier ,margarynę,miód cynamon kakao rozpuścić ,dodać mąkę,ciągle mieszając, na koniec dodać, rozpuszczony amoniak w naparze z kawy. Wielu Polaków nie wyobraża sobie wigilii bez pierników.


W tym artykule znajdziesz przepisy na pierniki na miodzie, a także poznasz przepis na pierniki miękkie od razu. Pierniki to nieodłączne ciastka świąteczne. Ponadto zamieszczamy przepis na pierniki bezglutenowe, przepis na.


Jak wyrobić ciasto na pierniki

Drożdżowa chałka z kruszonką. Podpowiemy, w jakiej temperaturze piec pierniki, jak zrobić lukier na pierniki i ozdoby na pierniki. Zwykła, puszysta, aromatyczna i nie za słodka chałka. Posypana jest kruszonką, ale można również posypać ją grubym cukrem, makiem lub pozostawić bez posypki. Polecam na śniadanie z masłem i dżemem lub miodem oraz na Wielkanoc.


Sparzyć tym gorącym syropem 1kg mąki. Jeżeli ciasto będzie się kruszyć to należy dolać odrobinę ciepłej wody i ciasto ponownie wyrobić. Tłuszcz rozpuścić i sparzyć nim kolejny kilogram mąki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty