wtorek, 16 grudnia 2014

Przepis na kiełbasę polską

Po osadzeniu kiełbasy, które trwa l-dni w temp. Po wędzeniu kiełbasę rozwiesza się w pomieszczeniu o temp. Jeśli ma się wiejska, surową dobrze uwędzoną kiełbasę można użyć jej jako baza tej zupy. Gdy zobaczyłam ten przepis na moim ulubionym kanale Foodwishes , od razu. Peklowanie mięsa na kiełbasę tak jak peklowanie podawane wcześniej, na inne kiełbaski, z tym, że dodajemy do soli i saletry cukier.


Rozdrabnianie: Zgodnie z recepturą. Mieszanie: Wieprzowinę kl. II miesza się razem, aż masa nabierze kleistości, podczas mieszania dodaje się resztę soli i przyprawy.


Mnóstwo przepisów znajdziecie w zasobach internetu. Ja chcę zaprezentować dość prostą wersję. Możecie na jej bazie prowadzić. Przepis na pyszną, polską, surową kiełbasę. Zobacz więcej przepisów na dobrakielbasa.


Przepis na kiełbasę polską

To świetna kiełbasa na grilla, ale dobrze smakuje także gotowana. Polską kiełbasę zalicza się do wędlin mało soczystych (co oczywiście wcale nie jest wadą!). Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przejdź na stronę główną Interii. Film Jak zrobić kiełbasę polską pieprzową surową.


Wędzenie kiełbasek w sprawdzonej grillo-wędzarniPrzygotowałam tym razem przepis na cienką kiełbasę wędzoną. O jedzeniu piszę, myślę i śnię! U mnie spotykają się osoby na zdrowej diecie, w tym bezglutenowej, wegetariańskiej, wegańskiej oraz wielbiciele polskiej kuchni.


Po zmieleniu mięso powinno postać przez ok. Gotowá do wędzenia kiełbasę zawijamy na drążkach tak by się nie stykała ze sobą , można formować małe wianki, długie, pełna dowolność, tak należy zostawić na 1h. Doceń przepis: Zgłoś błąd w przepisie Zgłoś błąd w przepisie kiełbasa domowa wieprzowa. Pod koniec podnosimy temperaturę do 80.


Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników i odrobiny cierpliwości. Domowa kiełbasa jest najlepsza. Efekt na pewno jest warty czekania. Dobry przepis na Polską,czy inną kiełbasę to nie receptura,lecz umiejętna obróbka procesu wędzenia,po studzenie włącznie.


TRADYCYJNE JADŁO oferuje tradycyjne polskie wędliny-wędliny , wędliny podsuszane, wędliny swojskie, a także wędliny staropolskie i wędliny dojrzewające-wędliny bez chemicznych dodatków Środa Wlkp. Na stronie internetowej polecamy kiełbasy do parzenia oraz kiełbasy dojrzewające-naturalnie przyprawione. A na razie zapisuję sobie przepis.


Dziękuję za odpowiedź, poszukam przy najbliższej okazji. Kiełbasę parzę przez godziny. Dzisiaj specjalnie dla moich czytelników kiełbasa ze słoika.


Taka domowa kiełbasa ze słoika, klasyczna, aromatyczna, mocno przyprawiana jak kiedyś, przywodzi na myśl prawdziwą, wiejską wędlinę taką, jaką kiedyś jadałam za czasów dzieciństwa, wyjazdów na mazury na wakacje, weekendy na działce na Pojezierzu Brodnickim. Krótki opis, potrzebne składniki, sposób przyrządzania i ocena. Uda się, podaj tylko ten przepis, bardzo proszę – wycedziłem przez zaciśnięte zęby. Ale tam nie trzeba się dokładnie trzymać ani składników, ani ilości – stwierdziła już obrażona.


No dobrze, podaj mi proszę przepis. Trawa urosła, a sąsiedzi już skosili – weszła mi jak zwykle w słowo. Do wnętrza jelit można wlać wodę, i przeciągną ręką wzdłuż jelita żeby wyleciała drugim końcem. Woda nada odpowiedniej śliskości ściankom i będzie łatwiej nadziewać kiełbasę.


Przepis na kiełbasę polską

Najwygodniej będzie zrobić to za pomocą maszynki do mielenia z końcówką do napełniania kiełbas. Zakręć i zawiąż jednej koniec jelita. Napełnij je na taką długość, jaką chcesz mieć kiełbaskę.


Następnie ukręć koniec, utnij i zawiąż. Podobnie postępuj z resztą. Możesz też ułożyć kiełbasę w wianki. Zrobiłam - jest doskonała, bardzo smaczna, aromatyczna i podsuszona. Trzeba ją bardzo cieniutko kroić , bo to jest sucha kiełbasa i delektować się smakiem.


Polecam też inną kiełbasę podsuszaną, która jest na moim blogu- klik. Mięso pokrojone w kawałki mieszamy z solą. Na każdy kilogram mięsa dodajemy dkg peklosoli. Uwędzoną kiełbasę zostawiamy w wędzarni w której podnosimy temperaturę do – stopni i podpiekamy kiełbasę: - w jelitach fi przez około -minut - w osłonkach białkowych lub fibrusowych fi przez około minut. Mięso które mi zostało mieszam z rozgniecionymi ziarnami jałowca na taką porcję mięsa daję nie więcej niż ziaren.


Orginalnie w przepisie jest podany sposob przygotowania masy makowej ;ja poszlam na latwizne i uzywam gotowej masy z puszki (po dodaniu bialek troche dosladzam).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty