poniedziałek, 19 września 2016

Gotowanie szparagów

Gotowanie szparagów sprawia problem wielu osobom. Dlatego podpowiadamy - w jakiej ilości wody gotować szparagi, jak długo gotować szparagi, jak gotować szparagi w garnku wysokim i płaskim, jak długo gotować szparagi zielone i białe. Po wybraniu, kupieniu i obraniu pojawia się więc pytanie – Jak ugotować szparagi. Tym razem w kilku zdaniach staram się przybliżyć zagadnienie gotowania szparagów i podania ich w różnych daniach.


Gotowanie szparagów

Główki są najdelikatniejsze i wystarczy jak zmiękną pod wpływem pary. Istnieją specjalne garnki do gotowania szparagów. Najlepszym sposobem przygotowania zielonych szparagów jest jednak podsmażanie ich na oliwie lub maśle, tłuszcz zatrzymuje bowiem smak szparagów, który podczas gotowania, niestety, uwalnia się i zostaje w wodzie, w której były zanurzone. W Polsce białe szparagi kończą się szybciej - z późniejszych odmian uprawiane są tylko szparagi zielone (tak donosi wywiad z warzywniaka ;).


Szparagi - pyszne i zdrowe, ale sezonowe. Tym bardziej, że sezon trwa zdecydowanie za krótko :) Przed przystąpieniem do przygotowania dania warto wiedzieć, jak ugotować szparagi, by były miękkie, jędrne i zachował. Przy gotowanie szparagów wymaga zastosowania kilku sztuczek, a długość gotowania zależy od gatunku szparagów. Białe szparagi są bardziej włókniste od zielonych, dlatego trzeba je obrać.


Główki zielonych szparagów powinny znajdować się nad poziomem wody – są na tyle delikatne, że zmiękną dzięki samej parze. Czas gotowania zielonych szparagów to ok. Po tym czasie szparagi powinny być miękkie, ale nie przegotowane. Po odcięciu twardych końcówek i ewentualnym obraniu pędów, przychodzi czas na ich ugotowanie!


Dodatkowo, aby utrzymać pędy w odpowiedniej pozycji, warto zaopatrzyć się w silikonowe sznurki do związywania szparagów w pęczki. Odpowiednio krótkie gotowanie szparagów sprawi, że nie będą one łykowate ani włókniste. Będą za to chrupiące, jędrne (al dente) i cały czas zielone. Posmarowane oliwą szparagi można zgrillować na patelni grillowej.


Gotowanie szparagów

Można je piec w piekarniku posypane solą, pieprzem i wysmarowane oliwą (2st. C, min). Nastawiamy wodę na gotowanie. Gdy wrze, wrzucamy szparagi i sól, a następnie czekamy, aż się ugotują zgodnie z czasem podanym we wstępie przepisu. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 1stopni.


Ugotowane i odsączone z wody szparagi przelewamy zimną wodą, aby nas nie oparzyły. Jest to podstawowa metoda przyrządzania tych warzyw. Są niskokaloryczne - mają zaledwie kcal w 100g i sporo wartości odżywczych. Jeśli szparagi są bardzo twarde lub stare, obierz je ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw. Lodówka zabija ich zapach.


Przepisy z kategorii przepisy-na-szparagi-gotowanie. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Jak gotować szparagi, żeby były idealne?


Instrukcja krok po kroku. Są eleganckie, pyszne, niskokaloryczne i przygotowuje się je błyskawicznie - przepyszne szparagi! Do wody, w której gotujemy białe szparagi, można dodać kawałek masła i sok z cytryny.


Gotowanie szparagów

Soku z cytryny nie dodaje się do zielonych szparagów, aby nie zszarzały. Ważny jest czas gotowania. Przed gotowaniem szparagów, w pierwszej kolejności powinniśmy je dobrze umyć i osuszyć.


Jeśli jesteśmy zwolennikami białych szparagów, powinniśmy mieć na uwadze fakt, że ten typ jest z reguły bardziej włóknisty i twardy od swoich zielonych kuzynów. Zupa z zielonych szparagów Zupę warzywną można przygotować na wiele sposobów. Jeśli szukasz inspiracji, która będzie alternatywą dla popularnej jarzynowej, wypróbuj nasz przepis na zupę warzywną veloute z zielonych szparagów. Do gotowania szparagów najlepiej użyć specjalnego wysokiego i wąskiego garnka by warzywa gotowały się na stojącą z główkami ponad wodą, dzięki czemu zmiękną pod wpływem pary wodnej. Jeśli jednak nie mamy takiego garnka, sięgamy po zwykły garnek ale nie aluminiowy.


Główki szparagów powinny wystawać nad poziom wody - są tak miękkie, że wystarczy działanie pary unoszącej się z garnka. Jeśli nie masz jednak odpowiedniego garnka, możesz ugotować w pozycji poziomej. Wrzątek powinien być osolony, ale z niewielkim dodatkiem cukru. Jak ugotować szparagi czyli poradnik jak przygotować gotowane szparagi na kilka sposobów: szparagi z wody, szparagi na parze lub ugotowane szparagi w kuchence mikrofalowej. Zobacz, jak ugotować szparagi, aby zachować głębię smaku, która pozwoli wyczarować wyśmienite dania.


Truskawki obierz z szypułek. Pomogą Ci w tym szczypce do usuwania szypułek z truskawek. Najważniejsze, aby nie gotować szparagów w aluminiowym garnku ani też ich nie kłaść - wówczas bowiem delikatne.


Następnie solimy wodę i dodajemy trochę cukru oraz kawałek masła. Mój domowy przepis opiera się na jednej ważnej zasadzie, podczas gotowania nie zanurzam główek szparagów,. Klasyka sezonu szparagowego - zupa krem z zielonych szparagów!


Z dodatkiem śmietanki, gałki muszkatołowej i sera camembert. Apetycznie zielony kolor zupy nie bierze się z samych szparagów - to także zasługa dodatku bazylii, która zresztą idealnie tu pasuje :-) Polecam do wypróbowania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty