piątek, 2 września 2016

Leczo na szybko

Leczo na szybko

Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw.


Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Do lecza użyłam kiełbaski z baraniny oraz resztki grillowanego antrykotu wołowego. Kroki wykonania: Wszystkie składniki smaże na oleju ale osobno. Potem przerzucam do dużego gara i chwilke razem dusze dodając troszke musztardy, ketchupu, sól, pieprz i wsyzstko razem gotuje od czasu do czasu mieszając przez ok minut. Gdy na grządkach i straganach pojawia się papryka, jednym z najprostszych i najpopularniejszych sposobów jej wykorzystania jest przygotowanie leczo.


Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak szybko przyrządzić tę wywodzącą się z kuchni węgierskiej potrawę. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję.


Polecane przepisy: pyszne drugie danie na szybko Zobacz więcej. Zupy Pyszne flaki wieprzowe. Flaki dobrze przyrządzone to pyszne, rozgrzewające i troszkę ostre danie. Zobacz, jak zrobić leczo. Przepisy na leczo są różne.


Leczo - danie proste i smaczne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza. W czasie smażenia dodaję od razu przyprawy –w prezentowanej wersji oregano, chilli i kurkumę, ale mogę być dowolne ulubione takie, jakie lubię w leczo. W czasie, gdy kiełbasa się smaży szykuję szybko warzywa, by dokładać je kolejno do garnka.


Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej. Na Węgrzech leczo stanowi dodatek do dania głównego z mięsem, ale i samodzielne danie.


Przepis na leczo jest banalnie prosty, trzeba jednak poznać małą tajemnicę, aby leczo własnej produkcji było idealne. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Dzisiaj gotujemy leczo, żelazną pozycję letniego menu w wielu domach. I pewnie w wielu domach gotuje się je inaczej:) Ja też nie gotuję tego dania według jed.


Leczo na szybko

Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów.


Pyszne domowe leczo Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę, paprykę, cukinię, pokroić. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę i dodać kiełbasę, podsmażyć. Następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki.


LECZO – węgierski sztos na szybko. Kiedyś Ciotka Mateo ugotowała takie leczo, że na samo wspomnienie o nim pojawiają się mu na twarzy rumieńce. Lekko słodkiE, lekko kwaśnE, lekko pikantnE.


Pomieszanie z poplątaniem, ale finalnie – niebo w gębie. W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii lub bakłażanów. Spróbuj naszej bezmięsnej wersji z dodatkiem przyprawy w płynie Maggi. Cukinia stanowi jeden z głównych składników leczo, w którym łączymy ją z papryka.


Zakonserwowana cukinia na zimę w postaci leczo pozwoli szybko stworzyć pyszne danie. Wystarczy otworzyć słoik i zawartość zagrzać z dodatkiem kiełbasy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty