poniedziałek, 26 września 2016

Najlepsze faworki

Robiłam te faworki już kilka razy i są najlepsze! Zawsze będę wracała do tego przepisu. Witam, przepis wydaje się prosty ale coś musiałam popsuć bo już podczas wyrabiania ciasto było twarde i nie dało się ulepić zwartej kuli. Jej przepis jest najlepszy. Przepis na najlepsze faworki.


Kruche i delikatne faworki. To najlepsze faworki , jakie miałam okazję zrobić. Widać wprawa jest najważniejsza, bo faworki wyszły dokładnie takie, jakie lubię.


Pyszne faworki z przepisu mojej babci. Własnoręcznie upieczone faworki to doskonała propozycja na Tłusty Czwartek. Mamy najlepszy przepis na faworki, taki prosto od mamy. Wypróbowany taki przepis na faworki wielokrotnie i z. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.


Najlepsze faworki

Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Ciasto musi być gładkie. Następnie wybijam ciasto około minut. I tu najlepiej sprawdza się wałek w połączeniu z Karolem :).


Zacznijmy od jasnego określenia co to znaczy „dobre faworki”. Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto. Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie zozgrzać olej w garnku , smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i zagniatamy. Oczywiśćie posypać cukrem pudrem , tylko jak troszke ostygna.


Najlepsze faworki

Jak zrobić pyszne faworki domowe? Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Sprawdź nasz wypróbowany.


W domu rodzinnym przez mamę nazywane faworkami, przez tatę, z południa Polski – chrustem. Podobnie w Krakowie, ich nazwa to chrust. Z ziemniaków, karpia, wegańskie, a może tradycyjne z różą i cukrem pudrem? Kliknij w zdjęcie, aby zobaczyć na najlepsze przepisy na pączki i faworki, które możesz wykorzystać jeszcze w. Po wyrobieniu elastyczną i nie klejącą się do rąk kulę z ciasta okładamy wałkiem, w celu pozbycia pęcherzyków powietrza.


Szkoda, że robi się je zazwyczaj raz do roku- właśnie w Tłusty Czwartek. Są bardzo delikatne i kruche. Podajemy posypane cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz.


Pozycja obowiązkowa na karnawał i tłusty czwartek. Zobacz filSałatka z tuńczykiem. Zastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? Rozdzielała faworki po całej rodzinie i każdy dostawał ogromną michę faworków, obficie obsypanych cukrem pudrem. Dzięki temu ciasto na faworki wyjdzie idealnie napowietrzone i cieniutkie, a faworki idealnie kruche i pyszne.


Teraz jak już wiecie, jak zrobić faworki, to koniecznie przetestujcie ten przepis. Jeśli będziecie ściśle trzymać się przepisu i zawartych w nim pora to na pewno wasze kruche faworki (chruściki) będą najlepsze na świecie. Uformowane faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienia.


Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Do wyrośnięte rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Dziś prezentuję przepis na tradycyjne, polskie faworki (zwane też chruścikami, chrustem lub kreplami).


Mają to, co najlepsze faworki mieć powinny – są wyjątkowo kruche, delikatne i chrupiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty