Dzisiaj piekłam te pierniczki a wczoraj pierniczki nr. Szybkie pierniczki zrobiłam w dwóch wariantach, pierwszy zgodnie z przepisem drugi nadziewane dżemem morelowym i te dzieci bardziej polubiły. Bożena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Moje domowe kucharzenie.
Przepis doskonale sprawdzi się dla osób, które spóźniły się z pieczeniem klasycznych pierniczków, które muszą poleżeć, aby zmiękły. Nie wymagaja długiego leżakowania i można je przygotować nawet dzień przez samymi świętami. Przepis na te miękkie pierniczki znalazłam tutaj i cytuję za autorką. Upieczone pierniczki studzimy i zajadamy, bądź lukrujemy. Pierniczki powinny być miękkie już po upieczeniu.
Ekspresowe w przygotowaniu, miękkie i pulchne pierniki. Można je przygotować w wigilię i będą idealne na święta :-) Są niezwykle zdrowe, bo dodajemy do nich brązowy cukier, mió kakao i wiadomo inne składniki. Z ciastem łatwo się współpracuje, drożdże nie są wcale wyczuwane. Nie muszą leżakować tak jak inne.
Gdyby stwardniały, wystarczy pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej, a gdy wchłoną wilgoć z powietrza to zmiękną. Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie. To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je. Miękkie pierniczki rozpływają się w ustach. Do pierniczków można dodać posiekane orzechy włoskie, dla wzbogacenia smaku lub zrobić gładkie pierniczki bez ich dodatku.
Ich wielką zaletą jest fakt, iż nie trzeba na nie czekać, aż zmiękną, bo nie są twarde. Możesz je ozdobić słodką polewą z lukru lub czekolady, a także użyć dowolnej posypki. Poznaj przepis na miękkie pierniczki – idealne do kosztowania od razu po upieczeniu! Już sam ich zapach przypomina Ci, że zbliżają się święta?
Proste i miękkie świąteczne pierniczki. Kruche pierniczki z miodem i kakao sprawdzą się nie tylko jako słodka przekąska w tym wyjątkowym okresie, ale także dekoracja. Jeśli chcesz zawiesić je na choince, przed pieczeniem wytnij w ciasteczkach dziurkę do przewieszenia. Na blogu jeszcze nie mam, ale jak byłam dzieckiem mama robiła mi ciasteczka serowe - super proste i smaczne :) myślę, że dla maluchów w sam raz.
Należy zmieszać składniki i wyłożyć porcjami wielkości orzechów laskowych na blaszkę. Desery Miekkie pierniczki. Bakaliowe pierniczki na ostatnią chwilę. Uwaga dzieci duże i małe! Trudno sobie wyobrazić bez nich święta.
Zrobię je jeszcze na pewno ale dam mniej sody i więcej masła niż jest w przepisie. Poznajcie NAJLEPSZE PRZEPISY na świąteczne pierniki: pierniki z miodem, pierniki lebkuchen, pierniki korzenne, proste pierniki. To miękkie pierniczki dla niecierpliwych, zabieganych, mających wiele do zrobienia, zupełnie nie wymagające żadnych umiejętności kulinarnych. Anna Starmach i poleca swój przepis na proste, szybkie pierniczki na Boże Narodzenie. Oto przepis na pierniczki świąteczne Anny Starmach.
Korzenne, kruche pierniki będą nie tylko pyszną przekąską do herbaty, ale też uroczą ozdobą stołu. Foremkami wykrawać pierniczki o różnych kształtach. Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po dniach). PIERNIKI OD RAZU MIĘKKIE - NAJLEPSZY PRZEPIS NA PIERNIKI BEZ LEŻAKOWANIA - takie pierniki robię w moim domu od lat :) po wystygnięciu nie robią się twarde dl.
Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Już grudzień - czas na świąteczne przepisy! Jeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków to nic nie szkodzi, bo dziś w Weekendowej Cukierence przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które są od razu miękkie i nie muszą leżakować.
Na pierwszy ogień idą pełnoziarniste pierniczki - zdrowsza, duuużo zdrowsza wersja tradycyjnych bożonarodzeniowych słodkości :) Białą mąkę zastępujemy pełnoziarnistą, cukier - ksylitolem - i możemy pałaszować - bo, co najlepsze - pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu i nie potrzebują leżakowania! Te miękkie można jeść i dekorować od razu. Są tak proste a przy tym baaardzo smaczne, że radzę od razu podwoić przepis i zrobić ich więcej.
Twardsze można przygotować wcześniej i odłożyć do zamkniętego pojemnika. Gdy zmiękną, można je dowolnie udekorować. Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (zaraz po upieczeniu, np. słomką).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.