środa, 7 września 2016

Jak zrobić spaghetti carbonara

Poznaj spaghetti carbonara - szybkie i pyszne włoskie danie z boczkiem, serem, śmietaną i jajkiem. Podajemy klasyczny przepis na spaghetti carbonara! Nie masz czasu gotować skomplikowanych potraw i uwielbiasz włoską kuchnię?


Jak zrobić spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara to danie dla ciebie! Zobacz też inne nasze przepisy na spaghetti! To makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Do sosu dodaję śmietanę.


Wiem, że to kwestia sporna, ale taka wersja jest według mnie najsmaczniejsza. Każdy z nas jadł już kiedyś spaghetti bolognese. Jest ono bardzo popularne i najczęściej przez nas jadane. Ale zapominamy, że istnieje też i inny równie wyśmienity sos.


Mowa oczywiście o robionym na bazie jajek i śmietany sosie carbonara. Przepisy na carbonarę różnią się od siebie, zresztą podobnie jest z sosem bolognese. Tę jedną z najsłynniejszych włoskich potraw szybko i łatwo przygotujemy dla całej rodziny.


Jak zrobić spaghetti carbonara ? Ponieważ nie wiemy, na jaką markę i na jaki rodzaj się zdecydujesz – zwykły pszenny, razowy czy może z pszenicy durum – pozostaje nam przypomnieć o konieczności przeczytania instrukcji podanej na opakowaniu. Dania główne Makaron z cukinią i boczkiem. Kwestią gustu pozostaje dodanie do sosu śmietany, która choć w oryginalnym przepisie nie widnieje. Podstawę stanowi jajko oraz wędzony boczek.


Szybki i prosty przepis na lekkie spaghetti carbonara bez śmietany. Na takie spaghetti pokusić powinien się każdy będący na diecie, od czasu do czasu oczywiście, żeby się nie znudziło. O tym, że makaron uwielbiam, już pisałam.


Sprawdź, jak zrobić je w swojej kuchni. Kucharze włoscy z reguły są zazdrośni i nie chcą uczyć innych, zwłaszcza obcokrajowców swoich kuchennych sekretów. Podaję przepis na carbonarę prosty , a co ważniejsze , na kieszeń przeciętnego Polaka. Makaron z sosem carbonara to przepyszne, proste w przygotowaniu i niezawodne danie.


Bekon śmietana, jaja i cebule tworzą połączenie rozkosznego smak i aromatu. Czy wiesz, że Włosi nigdy nie dodają śmietany do sosu carbonara? Now including HGTV, Food Network, TLC, Investigation Discovery, and much more. Pasta alla carbonara przygotowana z troską i wyczuciem to jeden z kulinarnych cudów.


Wykształcony polonista, niedoszły filozof, kucharz z powołania, dziennikarz w międzyczasie. W KUKBUK-u odpowiedzialny jest za kuchenne laboratorium, w którym bada przepisy na idealne potrawy. Właśnie zrobiłam spaghetti carbonara.


Moim zdaniem trzeba dodać mniej makaronu, ponieważ nie czuczy zabrudzone smaku sosu, poza tym ok. To jak ma być w tym przypadku? Jedna z teorii głosi, że potrawa ta została wymyślona podczas II wojny światowej przez włoskich żołnierzy, którzy przygotowali posiłek z tego, co mieli akurat pod ręką. Inna wersja mówi, że spaghetti carbonara zostało wymyślone wcześniej i pochodzi od znanego z południowych Włoch dania o nazwie „cacio e uova”.


Zobaczcie, jak zrobić pyszną carbonarę z boczkiem i parmezanem. Carbonara - przepis na spaghetti carbonara. Przygotowując spaghetti carbonara, warto pomyśleć wcześniej o pożywnej przekąsce, która doda świeżego akcentu. Serowy sos carbonara nadaje specyficzny smak tej potrawie, w związku z czym może nie każdy ją lubi, choć na pewno nie ja, bo jeśli spaghetti to tylko spaghetti carbonara!


Moje spaghetti carbonara jest po prostu godne polecenia. I odczekaj ok minuty żeby spaghetti nieco przestygło. Jest to bardzo ważne, ponieważ zbyt gorący makaron sprawi, że nasz jajeczny sos zmieni się w jajecznicę.


Dodaj kremowy jajeczny sos do makaronu z boczkiem i dokładnie wymieszaj. Staraj się, by każda nitka spaghetti była dokładnie pokryta kremowym sosem. Makaron z wędzonym boczkiem, jajkami, serem pecorino, pieprzem i natką pietruszki. I jutro jest kolejny raz i na pewno nie ostatni. Tak wiem, kolejne tuczące danie z makaronem.


Nie wiem co poradzić na tę miłość – carbonara jest aromatyczna, delikatna i bardzo smaczna. Podobno przygotowuję najlepszą – więc mogę podzielić się z Wami jej sekretem. Dowiesz się, jak zrobić spaghetti carbonara , poznasz też super przepisy na spaghetti bolognese! Największą popularnością w naszym kraju cieszą się zdecydowanie dania: spaghetti. Oryginalny przepis na carbonarę zawiera w sobie makaron (zwykle spaghetti), podgardle (guanciale) oraz kremowy sos, sporządzony z jajek i sera (najczęściej pecorino lub parmezan).


W Polsce carbonarę przygotowuje się najczęściej z boczkiem lub szynką, a bazę sosu często stanowi śmietana. We Włoszech makaron carbonara można zamówić w tradycyjnych, niedrogich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty