Leczo z kabaczkiem krok po kroku. Jutro będę gotować Pozdrawiam Skomentuj. Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana.
W Polsce przyrządzana jest często na oleju z dodatkiem cukinii, kabaczka lub bakłażanów. Danie można przygotować również na ryżu, zwiększając jego gęstość. Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo.
Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Sezon cukiniowo-kabaczkowy już trwa. Marysia dba o to, byśmy mieli dużo roboty :P Miłe to, że bliscy o nas zawsze myślą. W okresie tak obfitującym w warzywa grzechem byłoby nie zrobić leczo.
Tradycyjne składniki lecza to kiełbasa, pomidory, papryka i cebula. My proponujemy Wam wersje wzbogaconą nieco o kabaczka. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością,. Jak zrobić sałatkę z makaronu ryżowego orzo?
Pikantna potrawka z papryki i cukinii - Krok po kroku Doradca Smaku. Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię.
Kroki wykonania: Kabaczka obieramy ze skóry, wycinamy łyżką miąższ (którego się pozbywamy) i kroimy w kostkę. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę.
Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Tradycyjnie przyrządza się je z pomidorów i papryki poddanych duszeniu na smalcu oraz wędzonej słoniny i podsmażonej cebuli. Sposobów na wykonanie jest wiele, a wśród nich wyróżnia się leczo z cukinią oraz leczo z kiełbasą. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez.
Gdy się zeszkli dodajemy kiełbaskę pokrojoną w półksiężyce, a po ok. Teraz czas na pomidorki z puszki, które będą bazą dla naszego lecza oraz przyprawy tj. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej. Bulion drobiowy WINIARY z liściem laurowym i zielem angielskim sprytnie połączy smaki wędliny, cukinii, czerwonej papryki, marchewki i cebuli.
Jeśli wolisz wersję wegetariańską, pomiń dodatek kiełbasy. Możesz ją też zastąpić innym mięsem, np. Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w drobną. Zobacz, jak zrobić leczo. Przepisy na leczo są różne.
Niektórzy lubią dodać do lecza. Jeśli zjemy leczo z kiełbasą, musimy się liczyć z tym, że w 1g tego posiłku jest około kcal. Wszystko zależy od sposobu przygotowania.
Jeżeli natomiast skusimy się na leczo wegetariańskie, powinniśmy wiedzieć, że w jego 1g jest tylko około kcal. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano.
Polecane przepisy Doradcy Smaku. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.
Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Brakuje Ci czasu na przygotowanie obiadu? Wypróbuj przepis na leczo z kurczakiem.
Nie możemy powstrzymać się od dodania grzybów do warzywnego leczo. Do przygotowania leczo z kabaczka będą potrzebne: różnokolorowe papryki, kabaczek, cebula, kiełbasa, pomidory z puszki, sól, pieprz, papryka w proszku. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy razem z posiekaną cebulą na patelni.
Wlasnie skonczylam obrobke darowizny od kolezanki z jej dzialki. Dostalam reklamowke swiezych zielonych listkow, selera, pieruszki i koperku. To wszystko pocielam i powkladalam do woreczkow do zamrozenia.
Bedzie do potraw jak znalazl w czasie kiedy o zielone trudno. Zrobilam tez szybkie leczo z kabaczka ,ktory przypominal dynie, papryki i. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.
Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.