Natomiast ze smutkiem przeczytałam część komentarzy, gdzie goście czepiają się sposobu prezentacji, wyglądu, etc. Mam nadzieję, że obie panie wcale się takimi komentarzami nie przejmują. Dziękuję za dobey przepis.
Chleb żytni razowy 1. Jeden z lepszych chlebów jakie ostatnio upiekłam. I banalnie prosty w przygotowaniu. Jednak najważniejsze jest, że jest w 1 żytni razowy i wyrasta bardzo szybko (u mnie ok. godzin) – a to wszystko za sprawą słodu jęczmiennego. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie.
Kiedyś korzystałam z przepisu na chleb żytni, w którym trzeba było zrobić zaczyn, ale wyszedł zakalcowaty, zbity, no i dużo więcej zachodu z nim było. Ten przepis polecam każdemu. Idealny dla osób zapracowanych. Zrobiłam równolegle chleb żytni z czarnuszką i prażoną cebulką. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie?
Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.
Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Przepis jest stosunkowo prosty, ale przygotowanie takiego chleba zajmuje dość sporo czasu. Sam zaczyn to nawet godzin czekania, ale WARTO! Moim sekretem jest wymieszanie dwóch mąk – pszennej razowej, z żytnią razową.
Dodane przez kibiw: Tylko o kuchni. Moim zdaniem chleb z mieszanki nie umywa się do tego na zakwasie samodzielnie wyrobiony co tak naprawdę jest bardzo proste:). Pyszny, żytni razowy chleb, bez dodatku innej mąki, tylko pełnoziarnista żytnia, czyli żytnia razowa. Zachowuje długo świeżość, ma miękki, lekko wilgotno-lepki miąższ i pyszną skórkę.
U nas znika bardzo szybko. Nie robię zaczynu tylko właśnie tak jak Pani, dodaję od razu zakwasu, po kilku godzinach wyrasta, wtedy piekę. Witam, zrobiłam Pani pyszny chleb, ale zamiast mąki pszennej chlebowej dałam mąkę pszenna 5bo niestety nie do stałam u siebie innej.
Kolejny bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy z ziarnami: słonecznika, dyni, siemienia lnianego i czarnuszki. Film Prosty przepis na chleb pszenno-żytni mieszany łyżk. Duży wybór przepisów na chleb na zakwasie. Domowe pieczywo na zakwasie. Prosty chleb pszenny, chleb orkiszowy, chleb 1 żytni, chleb wiejski, chleb powszedni, chleb wieloziarnisty.
Przepis na prosty, żytni chleb wypiekany na domowym zakwasie. Taki chleb z mąki żytniej przed pieczeniem można posypać dowolnymi ziarnami. Miałam akurat dość dużo zakwasu, dlatego dodałam od razu taką ilość, ale jeśli macie mniej, możecie spokojnie zrobić zaczyn 3-stopniowy.
Choć nie jestem na diecie, przepis na jej chleb zaintrygował mnie, gdyż jest niezwykle prosty, zawiera wyłącznie mąkę żytnią i do tego prezentuje się wspaniale. Potrzebuję przepis na dobry chleb ŻYTNI bez dodatku pszennej mąki która zawiera gluten. Niestety mam chore jelita dość poważnie nie mogę spożywać glutenu i mogę tylko chleb żytni na zakwasie naturalnym. Ciężko dostać taki w miejscu w którym mieszkam.
Ja pamiętam zapach pieczonego chleba u mojej Babci – to jest ze mną od dzieciństwa. Nieraz, chleb razowy mylony jest z żytnim, jednak w razowcu to nie rodzaj mąki jest najważniejszy. Rozgrzewamy piekarnik do 2st i kładziemy ciasto na samym spodzie.
Dzisiaj zapraszam Was na żytni chleb na zakwasie, który jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Ma dość zwarty miąższ i jest niesamowicie sycący. Ostatnio to właśnie ten robię najczęściej, czasem dorzucam do środka garść rodzynek i siemienia lnianego, innym razem pestki słonecznika.
Tradycyjny, dobry chleb, lekko kwaskowy co jest charakterystyczne dla chlebów żytnich. Za to warto go poświęcić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.