czwartek, 29 września 2016

Śledź w occie

Prosty przepis na klasykę - ryba w zalewie octowej to pyszna przystawka lub pomysł na kolację. Kiedyś często przygotowywałam śledzie w occie. Moja rodzina lubi dania wyraziste, o mocnym smaku, dlatego śledzie w occie nam bardzo smakowały.


Śledź w occie

Gdy kupowałam już gotowe w słoikach śledzie w occie lub rolmopsy w słoiku zawsze były dla mnie zbyt kwaśne a płaty cienkie, niczym papier. Ja zrobiłam śledzie według domowego, starego przepisu, takie najzwyklejsze, prosto z beczki, solone, wymoczone, oczyszczone z wnętrzności i obrane ze skóry. Takie najprostsze są najlepsze, uwielbiam korzenne i zwykłe z cebulką.


W tak przegotowanej zalewie śledzi nie robiłam, ale przypuszczam, że wszystkie zioła ładnie „puściły” aromat. Następnym razem (pewnie nie długo bo ostatnio mam fazę na śledzie) przygotuję je w ten sposób. Robię je sama, bo wiadomo wtedy co dodałam i jak zrobiłam. Ale po ostatniej kolacji, gdy wyrzucałam już pusty słoik stwierdziłam,że dlaczego nie zrobić ich samemu. Zanim poda je z dowolnymi dodatkami, gotuje zalewę.


Po wystudzeniu marynuje w niej płaty matiasów, które wcześniej wymoczyła w mleku. Takie śledzie w zalewie są kruche i delikatne. Nabierają przy tym bardzo dobrego smaku.


Pokażę Wam jak zrobić śledzie w zalewie octowej według jej przepisu, bo warto dzielić się dobrymi. KazikObserwuj bloga Obserwujesz bloga Czar kuchni i rymu. Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w jednym garnku i gotujemy do momentu wrzenia.


Następnie odcedzamy i wykładamy na durszlak do odcieknięcia. Czekamy jeszcze chwilę i odkładamy zalewę aby całkowicie wystygła. Ojciec Dyrektor Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Slow Foodzik. Przygotowywane w marynacie na bazie wody, octu, cukru i gotowanej cebuli podaje się jako zakąskę lub śledzie na biesiadnym stole. Trzeba przygotować śledzie w occie minimum na godziny przed podaniem aby zdążyły się one zamarynować.


Ale śledzie w occie lubię, nawet bardzo. Jest to moja kolejna propozycja w ramach Kuchni świątecznej i noworocznej. Za tymi w oleju nie przepadam, w sosach z dodatkiem pomidorów mogą być, ale też w sumie dla mnie to żadna rewelacja. Przygotować zalewę: Do gotującej wody dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Gotujemy aż zmięknie,dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie.


Dodajemy sól i cukier, oraz ocet. Gotową zalewę odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli lubicie te w zalewie octowej mam dla Was doskonały przepis na domową wersję takich śledzi. Możecie przygotować je nawet tydzień przed podaniem, zapakować do słoika i. Bismarcki - to płaty śledziowe w zalewie z octu, z dodatkiem oleju, cebuli, gorczycy, liści laurowych. Rada: Zamiast śledzi możesz użyć także innych gatunków ryb jak szczupak, karp, sandacz, dorsz.


Ważne, aby ryba nie miała skóry. Rybę w occie można przechowywać 3-miesiące w ciemnym miejscu. W domu rodzinnym najczęściej na stole gościły śledzie w occie. Wszyscy zawsze ją wyjadali zaraz na początku. Była niezwykle smaczna – miękka i chrupiąca.


Robił je zawsze tata i zawsze z ogromną ilością cebuli. Podobnie ze sledziami, są twarde, a ich mięso zwarte. Nie za słodkie, nie za kwaśne! Większość z nas robi tak tylko śledzie solone np. Smażone śledzie w occie znane również jako opiekane.


Czy wiecie, że u nie w domu śledzie marynowane były łagodniejszą w smaku odmianą tych w occie lub rolmopsów. Wigilię świeżego smażonego śledzia w. Jak zrobić Śledzie marynowane w occie Są uniwersalną, znaną w wielu regionach Polski przekąską, zwłaszcza na Pomorzu. Można je wykorzystać także jako bazę do sałatki śledziowej, jak i podać z sosem śmietanowym lub majonezowym. Pyszne przetwory z ogórków i marchewki w delikatnej zalewie z oleju i octu.


Śledź w occie

Mniej wpływa na smak śledzi. Sałatka idealna do mięs podczas zimowej pory. Sok z ciemnych winogron. Grochówka z połówek grochu łuskanego. Ser biały w ziołowej zalewie.


Przepis na Śledzie marynowane w occie. Cytrynowy dżem z cukini. Podpowiedzi co tu znajdziesz. W wartościach podane jest na etykiecie dla 100g produktu. W przypadku gdyby była to wartość bez zalewy, to podane by było na etykiecie: 100g produktu po odsączeniu.


Śledź w occie

Cebule pokroić w talarki Sledzie namoczyć w wodzie, potem w mleku, po ok. Potem opłukać z mleka i poporcjować. Zagotować wodę z octem, solą, cukrem, zielem, listkiem i pieprzem. Wrzucić cebulę i pogotować troszkę, aby zmiękła. Z cebulką, marynowane w occie lub w oleju.


W pysznych przystawkach lub sałatkach śledziowych. Do tego bardzo popularny przepis na tatara ze śledzia, sałatki śledziowe i inne przepisy na śledzika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty