piątek, 30 września 2016

Przepis na zakwas do żurku

Mam zaległości z zakwasem na żurek. Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur. Zakwas jest w moim domu nowością, może nie sam w sobie ale jego przygotowywanie. Zakwas chlebowy na mące żytniej jest do żurku idealny.


Przepis na zakwas do żurku

Przecież to dokładnie te same składniki – woda i mąka. Wystarczy przed gotowaniem żuru dokarmić zakwas, dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe i odstawić na trzy do pięciu dni w ciepłe miejsce. Nie dokładam czosnku, bo działa bakteriobójczo. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np.


Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej. Tradycyjnie zakwas żuru robi się na mące żytniej, z kolei zakwas barszczu na mące pszenicznej. Smakosze żurku pewnie powiedzą, że jest on nieco ostrzejszy, cięższy i bardziej kwaśny od barszczu. Smak zupy różni się też w zależności od rodzaju wywaru na którym jest gotowana.


Przepis na zakwas do żurku

Może być on warzywny lub mięsny. Zakwas przygotowuje się zazwyczaj 3-dni wcześniej, w zależności od tego jak kwaśno lubicie jeść. Was samych, to biegnijcie szybko po mąkę i do roboty!


Składniki: minimum na litra wielkanocnego żurku. Newsletter smaków życia. Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera. Poniżej polecam nowy przepis na chleb do żurku w wersji na zakwasie. To drugi przepis na chleb do żurku na stronie, tym razem przygotowany jedynie na niewielkiej ilości drożdży.


Z podanych proporcji wychodzą bochenki o średnicy mniej więcej cm. Dla zapracowanych – można je przygotować wcześniej, po ostudzeniu zamrozić, a przed użyciem jedynie rozmrozić, wysmarować masłem i podpiec w piekarniku. Oczywiście, możesz kupić gotowy produkt, ale domowego smaku nie da się podrobić! Zakwas na żurek to podstawa udanego żurku wielkanocnego. Przygotowanie własnego zakwasu na żurek nie jest trudne.


Domowy zakwas nastawiamy co najmniej dni przed planowanym gotowaniem żurku. Białą kiełbasę, boczek, obraną włoszczyznę zalewamy litrami zimnej wody. Wrzucamy suszone grzyby, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz dodajemy liść laurowy.


Oba robi się z mąki żytniej i wody, ale sposób przygotowania jest inny. Po wymieszaniu mąki i wody odstawia się go i nie dokarmia codziennie. Kolejny sprawdzony przepis na domowe pieczywo. Wyniki wyszukiwania dla zakwas żurku pokaż przepisy tylko ze zdjęciami. Zrobilem zakwas na zur wedkug Twojego przepisu.


Przepisy - zakwas żurku (363) Śniadania Chleb na żurku. Zur wyszedl smaczny ale bardzo malo kwasny. Za drugim razem trzymalem zakwas ponad trzy dni – zakwas nie stal sie bardziej kwasny. Tak wiec musialem ratowac sie kwaskiem cytrynowym I chrzanem.


A ja chcialbym by moj zakwas sam w sobie byl juz mocno kwasny. Jak upiec kiełbasę z żurku (białą, ugotowaną w wywarze): ponacinać ją nożem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 2stopni C piekarnika. Piec przez około minut aż się zrumieni. UREK KROK PO KROKU– to klasyczna zupa, bardzo częsty gość na wielkanocnych stołach. Mam nadzieje, że ten film przekona początkujących do samodzielnego ugotowania żuru.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb na żurku. Po świetnym zakwasie do barszczu zdecydowałam się zrobić zakwas do żurku. Niestety chyba nie wyszedł.


Trzeciego dnia po nastawieniu pojawił się biały nalot na powierzchni, zamieszałam całość. Dzisiaj zakwas wygląda w porządku, ale pachnie jakby skisł, trochę tak jak zepsute mleko. Chyba nie o to chodziło.


Zakwas do żurku przygotowany w oparciu o niżej wymieniony przepis można wykorzystać nie tylko podczas świąt wielkanocnych, ale także w codziennych obiadach. Wystarczy zostawić niewielką część, aby później przygotować z niego większą ilość. Jak zrobić zakwas na biały barszcz i tradycyjny śląski żurek?


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty