poniedziałek, 12 września 2016

Masa na pierniczki

Masa na pierniczki

Masa solna to świetny wynalazek do przygotowania m. Możesz ją zrobić w kilkanaście minut i nie musisz wydawać pieniędzy (sól, mąkę i wodę na pewno masz w domu). By zrobić z niej coś ładnego,. Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek.


Czy masa na te pierniczki powinna być tak klejąca? Czy pierniczki mogę zamknąć w pojemniku plastikowym z jabłkiem, czy tylko w metalowej puszcze? Poniżej sprawdzony przez lata, ulubiony przepis czytelników na najlepsze pierniczki. Pyszne i aromatyczne, są miękkie już po upieczeniu. Pierniczki można przygotować przed samymi Świętami, albo z wyprzedzeniem.


Dzisiaj pokombinowałam i zrobiłam błyskawiczne pierniczki biszkoptowe. Zrobiłam też już piernik staropolski (niech leży i nabiera smaku) i pomyślałam, że do tych pierniczków idealnie sprawdzi się masa orzechowa, jaką robię do piernika. Tak więc powstały pierniczki przekładane masą orzechową.


Pachną jak prawdziwe, wyglądają jak prawdziwe, ale posłużą ci przez wiele lat jako piękna ozdoba choinkowa. W pierniczkową akcję możesz zaangażować najmłodszych domowników. Ozdoby z masy solnej sprawią im na pewno wiele radości. Szybki deser do kawki ;) min łatwe tanie. Desery Wafle przekładane masą kakaowo-ajerkoniakową.


Ostatni w tym roku pierniczkowy przepis. Idealne podsumowanie- pierniczki, których jeszcze nie było, z własnoręcznie robionym kajmakiem cynamonowym. Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką , aby nie wysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko.


Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia. Przepis na świąteczne kruche pierniczki. Moje ukochane ciasto na pierniczki, którego przepis przekazywany jest u nas z pokolenia na pokolenie.


W tym roku, oprócz tradycyjnych pierników, na wigilijnym stole zagoszczą maleńkie kuleczki nadziewane masą krówkową. To dzięki niemu pierniki są kruche, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Ciasto na pierniczki to podstawa! Podpowiadamy jak przyrządzić pyszne ciasto na pierniczki oraz jak udekorować bożonarodzeniowe ciasteczka! Testowaliśmy już wiele przepisów na polewy lukrowe i masy do dekorowania pierniczków i mamy jeden, który za każdym razem sprawdza się wręcz idealnie.


Polewa jest śnieżnobiała i genialnie komponuje się z brązowym kolorem pierniczków. Masa jest trwała, a po stwardnieniu bardzo łatwo się ją dekoruje innymi kolorami. Stolnicę i wałek do ciasta delikatnie obsypujemy mąką. Za pomocą foremek wykrawamy pierniczki i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.


Przechowujemy w szczelnym pojemniku. Masa cukrowa podobnie jak masa marcepanowa, służy do dekoracji ciast i tortów. Masą cukrową najczęściej pokrywa się torty i formuje z niej różnego rodzaje kwiaty, bądź figury do dekoracji. Zobacz, jak przygotować masę cukrową w domu.


Oto nasz przepis na lukier plastyczny. Sprawdź też pozostałe przepisy i inspiracje kulinarne na Delektujemy. Ostudzone pierniczki możesz udekorować tak jak lubisz, korzystając z bogatej oferty dekoracji Dr. Wyczaruj niezwykłe pierniczki, podaruj je bliskim, powieś na choince lub po prostu zjedz z apetytem. Poczuj Magię Świąt z Pierniczkami Dr.


Zimne pierniczki posmarować dżemem brzoskwiniowym i odłożyć w zimne miejsce. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cieniutki placek. Tą samą foremką wykroić serduszka z marcepanu i położyć na dżem.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Oetkerejakość na pierwszym miejscu. Gotowanie i pieczenie z Dr. Oetker to od ponad 1lat synonim pieczenia i gotowania w oparciu o produkty najwyższej jakości, który zawsze kończy się powodzeniem, a także stanowi odzwierciedlenie życzeń i potrzeb konsumentów, jak i aktualnych wymogów rynku.


Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie. To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je. No wreszcie prawdziwe katarzynki ktoś pokaże! A nie jakieś serca czy kwiatki wmawiając ludziom głupoty, że katarzynki upiekli. Gdy wszystko razem się połączy zdjąć miskę z garnka i dodać do niej cukier puder (od 8g cukru pudru trzeba odjąć około łyżek na podsypkę pod masę), mieszać.


Masa na pierniczki

Kiedy masa jest już stabilniejsza wyłożyć ją na stolnicę posypaną odłożonym cukrem pudrem, zagniatać do momentu kiedy masa dobrze się połączy. Nic więcej do szczęścia nie trzeba! Lukier lub polewę nakładamy na pierniczki za pomocą woreczka lub rożka z papieru do pieczenia z odciętą malutką końcówką - otworek powinien być malutki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty