poniedziałek, 1 października 2018

Leczo na zimę bez cebuli

Zima za pasem, a sezon na pomidory i paprykę trwa, dlatego to najlepszy czas na przygotowanie pysznego leczo do słoików. Danie to można zapasteryzować w słoikach i zostawić sobie gotowe na inne okazje zimą, kiedy zabraknie nam czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji. Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami. W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Zróbcie je koniecznie, bo jest pyszne!


Gdy chcemy powrócić do tych smaków zimą koniecznie musimy zrobić kilka słoików leczo z cukinii Jest to leczo warzywne. Przepis na leczo do słoików na zimę. Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Dodane przez fajnypseudonim w: Tylko o kuchni.


Was ma przepis na surówkę z marchewki i pomarańczy? W sezonie letnim, kiedy warzywa są najlepsze i tanie, warto. Bardzo smaczna sałatka na zimę, idealna do dań głównych. Przetwory Sałatka z kapusty, marchwi, papryki i cebuli na zimę.


Może być w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Na pewno znajdą się tam warzywa - od cebuli po cukinię. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.


Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Leczo z cukinii sprawdzi. Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków.


Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. A dzisiaj podaję prosty przepis na moje ulubione leczo do słoika.


W składnikach nie ma cebuli i kiełbasy, którą dodaję dopiero po otwarciu słoiczka. A w tym roku jest jej naprawdę sporo. Zasialiśmy kilka ziarenek w szklarni, w ogrodzie a dodatkowo jak co roku, mój teściowa także ma w swoim ogrodzie cukinie. Słoiki są zawekowane już przynajmniej miesiąca, ale dopiero dziś znalazłam chwilę, by zaproponować Wam przepis na leczo do słoików na zimę. Nadmiar cukinii i pomidorów w ogrodzie sprawił, że musiałam je jakoś wykorzystać.


Dobrze mieć pod ręką takie weki, gdy np. Zobacz jak przygotować zapasy na zimę i przyrządzić leczo do słoików. Wypróbuj wersję lecza bez cebuli lub z czosnkiem - sprawdź! Idealne danie na kawałek lata w środku zimy.


Robiłam je nie pierwszy raz, moja mama robi od paru lat, a przepis dostałam od teściowej. Do cebuli dodać pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę razem smażyć. Marchew obrać i pokroić w talarki dodać do cebuli z papryką, Obraną cukinię ze skóry i pozbawioną ją nasion kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw.


Wlać przecier i gotować do miękkości warzyw. Po otwarciu słoiczka można dodać pieczarki, boczek lub kiełbasę, ugotować kaszę jaglaną lub ryż i obiad gotowy. Całej naszej rodzinie smakuje jednak taka najprostsza wersja bez żadnych dodatków - takie warzywne leczo najczęściej jemy na zimno, na kanapkach. Paprykę pokroić w kawałki, pomidory obrać ze skórki i razem z papryką dodać do cebuli.


Wszystko razem dusić dotąd aż cukinia będzie lekko miękka. Doskonale leczo smakuje późnym latem i jesienią, gdy pomidory i papryka jest najtańsza. Jak zrobić leczo na zimę? A dzięki pasteryzacji możemy przygotować leczo do słoików na zimę, z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Sezon na pomidory i paprykę w pełni, mamy doskonały czas by przygotować pyszne, węgierskie danie jakim jest leczo do słoików, by móc cieszyć się wspaniałym smakiem również zimą i wiosną.


Składniki: kg pomidorów kg papryki kg cebuli sól cukier olej Wykonanie: Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórek, kroimy w kostkę. Dusimy jeszcze ok minut, przyprawiamy do smaku przyprawami, jeszcze gorące leczo nakładamy so słoików, słoiki pasteryzujemy minut Uwaga. Nie dodajemy cebuli i czosnku ani wędliny, bo może się popsuć. Blog kulinarny, domowe domowe jedzenie, gotowanie, pieczenie ciast, wyrób domowy, smakowite prezenty, dieta bezglutenowa, dieta bez laktozy.


Papryka na zimę nie jest trudna do wykonania. Poznaj łatwe i popularne przepisy na weki z papryki, dzięki którym w okresie zimowym będziesz cieszyć się pysznym leczo, marynatą, sałatką, a nawet dżemem z papryki. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o papryce.


Jednak zawsze możemy przygotować to danie w sezonie i przechować w słoiku na zimę. Do zeszklonej cebuli dodać chorizo i smażyć. Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek. Cukinię obieramy i wydrążamy środek. Twarde boki kroimy w kostkę.


Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty