wtorek, 2 października 2018

Zupa żurek

Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Poniżej znajdziecie podstawowe rodzaje zupy oraz opcję podawania żurku w chlebie. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy.


Dodać obrany i rozgnieciony czosnek, przyprawić solą i majerankiem. Można być pewnym, że taki żurek zasmakuje prawie każdemu! Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend! Zamów Newletter MojeGotowanie.


Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki. Czy konieczny jest zakwas na żurek?


Zupa żurek

Przepis Magdy Gessler oraz receptura Ewy Wachowicz należą do. Polaków, kiedyś często jadana na śniadanie, zwłaszcza w chłodne dni. To przykład potrawy, która zawsze była, jest i będzie stałym punktem w menu każdej karczami regionalnej. Połączenie kwaskowatego smaku zupy z wędzonką, białą kiełbasą i ziemniakami rozgrzeje i zadowoli nawet największego.


Zapewnią to wysokiej jakości składniki, dzięki którym zupa nie będzie miała żadnej konkurencji. Warto poznać sprawdzony przepis na tę potrawę i zaskoczyć nią wszystkich gości. I tu świetnie sprawdzi się Żurek WINIARY! Ugotuj wywar z białej kiełbasy i dodaj do niego żurek, a pysznym posiłkiem będziesz się cieszyć w mniej niż pół godziny. Możesz również zaserwować swoim bliskim tradycyjny żurek z ziemniakami i na przykład z dodatkiem boczku lub żeberek – postaw na dodatki, które najbardziej lubisz.


Doprawiana majerankiem, czosnkiem, śmietaną - kremowa i pyszna. Serwowana z kawałkami mięsa, chlebem i jajkami. Jak zrobić żurek, by pachniał i smakował doskonale? Dwie zupy, bardzo do siebie podobne: żurek i barszcz biały, często bywają.


Na tradycyjnym stole wielkanocnym nie może zabraknąć tradycyjnego dania, jakim jest żurek z białą kiełbasą. Choć niektórzy twierdzą, że zastąpić może go barszcz biały – np. Jedno jest za to pewne – żurek to jedna z najbardziej pożywnych i aromatycznych zup w kuchni polskiej. Zupa meksykańska jest aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca. Przygotowuje się ją z czerwonej fasoli, mięsa, papryki (słodkiej i chilli), pomidorów, cebuli, czosnku, świeżych ziół oraz ostrych przypraw.


Zupa żurek

Danie można podawać na obia lub kolację. Powstaje na bazie zakwasu z mąki żytniej razowej. Można go podawać z ugotowanymi ziemniakami, okraszonymi smażonym boczkiem lub tylko z kiełbasą i gotowanymi jajkami. Dodane przez Bozow: Tylko o kuchni.


Historia z żurem ma drugie dno. Mój luby ma swoją teorię na temat j. Według jego teorii jest żurek, żur:samotny, żonaty i barszcz biały. Mnie te jego subtelności nie obchodzą ale w jego wykonaniu to żur na pewno żurem nie był. Mądrości chłopa który nie. Ja proponuję dziś nieco inną wersję, czyli żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami.


Ponieważ to świąteczny żurek, także pieczone ziemniaki mają prezentować się w nim odświętnie. Poszukuje wyprobowanego przepisu na zupe-krem ze szparagów. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy.


Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej (жур, кісяліца), czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty