wtorek, 23 października 2018

Leczo z cukinii i pieczarek na zimę

Wczorajszego wieczora podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne leczo paprykowe z dodatkiem cukinii do zamknięcia w słoiki, dziś druga bardzo podobna propozycja. Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek. Cóż zimą chcieć więcej jak obiad pachnący tyloma letnimi smakami.


Leczo z cukinii i pieczarek na zimę

Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami. W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Zróbcie je koniecznie, bo jest.


To faktycznie olbrzym ta cukinia! Z takiej wielkiej cukinii to można zrobić wiele rzeczy np. Takiej wielkiej nie trzeba całej obierać tylko po kolei, bierzemy kawałek, obieramy i coś z niej robimy. Pycha kg papryki (kolor dowolny) kg białej cebuli kg świeżych pieczarek kg młodej cukin Zobacz więcej.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Obiad gotowy! Dzisiaj na moim stole stanie leczo z pieczarkami. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna. Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka.


Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Wyniki wyszukiwania dla leczo w słoikach na zimę z papryki cukini pieczarek pokaż przepisy tylko ze zdjęciami. Uwielbiam taki warzywny mix. Leczo w moich przetworach to podstawa ! Później przełóż je wraz z cebulą i kiełbasą do papryki z pomidorami.


Rozpuść Bulion Warzywny Kogutek WINIARY w połowie szklanki gorącej wody i wlej do garnka. Duś całość przez minut, a na koniec dopraw solą, pieprzem oraz papryką. Podawaj z pajdą świeżego chleba lub z grzankami. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Bulion drobiowy WINIARY z liściem laurowym i zielem angielskim sprytnie połączy smaki wędliny, cukinii, czerwonej papryki, marchewki i cebuli. Jeśli wolisz wersję wegetariańską, pomiń dodatek kiełbasy.


Możesz ją też zastąpić innym mięsem, np. Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w drobną. Jako osobne danie obiadowe bądź na kolację warto przygotować leczo z mięsem. Przepis na leczo bez cukinii, z boczkiem i kiełbasą:.


Jak zrobić leczo na zimę? Doradca Smaku XI: Krem z cukinii z grzankami, odc. Też robię takie leczo na zimę. Super, że można cieszyć się smakiem własnych warzyw nawet zimą. Dobre wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek, z dodatkiem ostrej papryczki, aromatycznego czosnku i ziół, bez problemu dorówna temu przygotowanemu z dodatkiem kiełbasy.


Długo duszone na wolnym ogniu warzywa oddają potrawie cały swój smak i aromat, a jednocześnie pozostają przyjemnie chrupiące. Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. Słoiki stawiamy do góry nogami w ciemnym, suchym miejscu, żeby się zawekowały. W ten sposób latem przygotowane leczo dotrwa do zimy bez konieczności pasteryzacji. Można również zamrozić przygotowane leczo.


Polecamy: Przepisy na przetwory z cukinii - na słodko i na słono. Jest to pozycja dość pracochłonna, ale co roku znajduję na nią czas i chęci, bo wiem jak dobrze mieć je zimą w spiżarni. U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą.


Jednak zawsze możemy przygotować to danie w sezonie i przechować w słoiku na zimę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty