środa, 3 października 2018

Najlepsze leczo

Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Najlepsze leczo robi mój Maż. Chodziłam, męczyłam, bo wielką na leczo ochotę miałam, no i się doczekałam. Uwielbiam leczo, a szczególnie leczo z kiełbasą.


Ważnym składnikiem, poza papryką czy pomidorami, jest smalec. Nadszedł czas na leczo - potrawę kojarzoną z Węgrami, ale bardzo chętnie przygotowywaną także w środkowej i wschodniej Europie. Jedną z łatwiejszych do wykonania potraw jest leczo z cukinii na zimę. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.


Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Nie bez powodu mówi się, że piękno tkwi w prostocie, a w tym przypadku smak tkwi w prostocie. Niby nic wyszukanego, takie ot sobie zwykłe leczo - ale gdy raz go spróbujecie, to się w nim zakochacie :). Warzywne leczo ma jeszcze inne zalety: możesz wykorzystać niemal dowolne warzywa, a przy przygotowywaniu lecza brudzisz niewiele naczyń. Olej rozgrzewamy, wrzycamy posiekaną cebulkę, smażymy pod przykryciem do zeszklenia - bez przyrumieniania!


Najlepsze leczo

Papryki po umyciu siekamy w kostkę, dokładamy do cebuli, smażymy na średnim. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Przepis na leczo z cukinii.


Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Moje ulubione, zdecydowanie najlepsze leczo warzywne.


To danie jednogarnkowe, szybkie, pyszne i proste! Ponieważ z tego przepisu wychodzi cały garnek cudownego leczo, to polecam podać je samo lub z dodatkiem ryżu. Bardzo często je robię i uwielbiam jego smak.


W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Zobacz, jak zrobić leczo. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy.


Niektórzy lubią dodać do lecza. Leczo - danie proste i smaczne. Oto dwa najlepsze przepisy! Prawdziwe leczo opiera się na świeżej papryce, przecierze pomidorowym, papryce w proszku i podsmażanej cebuli.


Jak zrobić leczo z pieczarkami? I w takiej formie jest naprawdę pyszne, ale…postanowiliśmy zmodernizować tradycyjną recepturę i. To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo. Dziś zajadam się pierwszym leczo w tym roku. To jedny z tych dań, które można jeść cały dzień.


Moja ulubiona wersja to połączenie pomidorów, papryki, kabaczka i cukinii. Jak dla mnie – nie musi być w nim mięsa. Wystarczą same warzywa, które o tej porze roku – są najlepsze ! Szybki i prosty PRZEPIS na leczo.


Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Najprostsze rozwiązania niebywale często okazują się najlepsze i tak właśnie jest w przypadku tej klasycznej wersji leczo z dodatkiem kiełbasy. Cudowne danie – wystarczy ugotować spory gar i ma się obiady na dwa trzy dni z głowy. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny.


Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury. Pora na leczo jest zawsze dobra, jednak zdecydowanie najlepiej smakuje ono na początku jesieni, kiedy do przygotowania możemy użyć świeżych, pachnących pomidorów. Ja do swojego dodałam lim, papryki z balkonowej hodowli i świeżej papryczki chili. Doskonałe leczo warzywne z cukinią, papryką, selerem naciowym, marchewką, pietruszką i pomidorami, z dodatkiem cebuli, czosnku i pieczarek.


Na uzyskany w ten sposób tłuszcz dodajemy cebulę (kiełbasę zostawiamy oczywiście w rondlu), gdy nabierze złotej barwy dodajemy pokrojone i oczyszczone ze skórek pomidory i paprykę (ja się przyznaję że z lenistwa nie obieram), dusimy. Co więcej nie ma w nim cukinii, kabaczka czy patisona, także „bigos z kabaczka” jak bywa taka potrawa u nas nazywany nie ma nic wspólnego z leczo. Nasze leczo, poza konsystencją, bardziej przypomina francuskie ratatouille i wolałbym je właśnie tak nazywać. Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni.


Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej. O jedzeniu piszę, myślę i śnię! U mnie spotykają się osoby na zdrowej diecie, w tym bezglutenowej, wegetariańskiej, wegańskiej oraz wielbiciele polskiej kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty