Leczo to jedno z moich najukochańszych dań. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Przede wszystkim aby zrobić prawdziwe leczo konieczne jest pozyskanie dobrej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy) i białej, podłużnej papryki.
Już w weekend obiecany post o mojej węgierskiej, krótkiej wycieczce, a dziś kolejny przepis rodem z węgierskiej kuchni. Nie każdy jednak kojarzy je z Węgrami, dla wielu z nas to podstawowe, polskie danie w czasach gdy na naszych działkach cukinia i kabaczek rosną jak szalone. Na blogu króluje mój ulubiony przepis na leczo z cukinią, jednak już od jakiegoś chodziło mi po głowie przygotowanie przygotowanie tego dania według tradycyjnej węgierskiej receptury.
Przepis na leczo po węgiersku. W Polsce przywykliśmy do stosowania sporej ilości dodatków, które wbrew powszechnej opinii nie są składnikami stricte węgierskiego przepisu. Leczo jest potrawą kolorową, dlatego do jego wykonania potrzebujesz warzyw – trzech różnokolorowych papryk, pomidorów z puszki i cebuli.
Poza warzywami powinny się w nim znaleźć również: kiełbasa, czosnek, słodka i ostra mielona papryka oraz przyprawa fix leczo Knorr, która nada całości wyrazu kuchni środkowoeuropejskiej. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy!
W większym garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, odrobinę ją posól. Mieszając, smaż ze min, po czym ustaw mały płomień i przykryj garnek. Alma leczo doprawiała słodką czerwoną i wędzoną papryką oraz cząbrem, tymiankiem i oregano. Zgapiłam to od niej, choć tak naprawdę ona bardzo chętnie podzieliła się przepisem. Węgierskie leczo przygotowuje się na smalcu.
Nie trzeba się tego bać, warto zaryzykować, bo leczo bardzo zyskuje na smaku. Przystępne przepisy do zrobienia w domu! I kolejny raz się przekonałam że czasem mniej znaczy lepiej. Pobierz dzisiaj za darmo!
Potrawa jest prosta bez żadnych udziwnień typu kabaczki, cukinie czy inne warzywa. Leczo wyszło przepyszne i odtąd będę robiła tylko takie. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.
Lista przepisów na leczo po węgiersku z kiełbasą z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Dotychczas pokazywałam już przepis na leczo z sezonowych warzyw.
Leczo podaję z chlebem, w takiej formie najczęściej. Placek po węgiersku to dość znana i lubiana u nas potrawa. To nic innego jak połączenie chrupiących placków ziemniaczanych z gulaszem. Idealny pomysł na sycący i smaczny obiad.
Leczo węgierskie przepis na proste, szybkie i niebiańsko smaczne leczo Smakujemy nie tylko jedzenia! Odmian leczo jest tyle ile kucharzy je przyrządzających. Każdy dodaje coś od siebie, żongluje składnikami i często w ten sposób tworzy nową, niebanalną kompozycję smakową.
Moja wersja to leczo o zdecydowanym, węgierskim charakterze (dużo cebuli, papryki i pikanterii) z dodatkiem aromatycznej, podsuszanej kiełbasy jałowcowej. Składniki: łyżka smalcu, duże cebule, duże papryki, papryka w proszku, dojrzałe pomidory, kiełbasa węgierskie leczo. Kliknij, aby zobaczyć przepis.
Sezon warzywny w pełni, więc pora na zrobienie leczo w węgierskim smaku. Klasyczny i sprawdzony przepis na leczo: Rozgrzej olej w dużym garnku, następnie dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę, pokrojoną w kostkę kiełbasę, pokrojone w kostkę papryki, pieczarki i pomidory. Leczo można również przyrządzić z ryżem (wrzucić do garnka z papryką i dolać trochę wody) lub z pieczoną kiełbasą, pokrojoną na kawałki lub plasterki. Można także przed podaniem wbić do leczo lub jajka.
Aromatyczny i esencjonalny gulasz wieprzowy doprawiony dużą ilością mielonej papryki, z dodatkiem marchewki, papryki i podsmażonych pieczarek. Zapraszam dzisiaj na mój ulubiony przepis na leczo. Aromatyczne, smaczne, dokładnie takie, o jakie będą was prosić wszyscy członkowie rodziny. Muszę przyznać, że to leczo lubimy wyjątkowo. Pachnie papryką słodką i wędzoną, jest bezglutenowe, lekkostrawne i wegetariańskie.
Leczo z kiełbasą – przepis na to znane większości Polaków danie przywędrował do Polski z Węgier, gdzie oryginalną, podstawową bazą do leczo są warzywa: cebula, papryka i pomidory. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo po węgiersku. Chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem, czyli tak zwane placki po węgiersku, znaleźć można w menu większości polskich restauracji. Warto pokusić się jednak o to, by przyrządzić je samodzielnie w domu – nie jest to wbrew pozorom danie skomplikowane.
Gdy papryka siądzie i zmięknie odkrywamy ganek. I teraz w zależności od togo jakie chcemy leczo (z ryżem czy z jajkami) postępujemy w odmienny sposób. Jeśli chcemy leczo z ryżem, wsypujemy ok.
Ryż ładnie wchłonie sos i leczo będzie miało dość zwartą konsystencję. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia.
Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz (margaryna) , dusimy ja na złoto , dodajemy pokrojony drobno boczek , i parówke pokrojoną w krążki, dusimy ok min, ( dla koneserów pinkantnych potraw polecam cebule posypac pieprzem cayen i smażyć). Pieczarki kroimy w plastry, zalewamy wodą i gotujemy ok min od zagotowania, odcedzamy i wrzucamy do cebuli, paprykę kroimy.
Poznaj przepisy i inspiracje WINIARY.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.