Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Na oleju zeszklić grubo pokrojoną cebulę, dodać mieloną paprykę, podlać wodą, zagotować. Następnie włożyć pokrojoną paprykę i dusić minut. Po kwadransie dodać pokrojone pomidory, dusić kolejne minut.
Włożyć pokrojoną kiełbasę, ogórki, koncentrat pomidorowy, rozgnieciony czosnek, zagotować. Udostępnij na facebooku Udostępnij na Twiterze Poniżej jedna z kilku wersji lecza jaką robimy w naszym domu – można ją sklasyfikować i umieścić pomiędzy węgierskim leczo, a prowansalskim ratatouille. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.
Jeśli chcemy przyspieszyć proces można dodać sam miąższ, bez gniazd nasiennych. Papryka żółta jest również świetnym. Najlepsza jest papryka czerwona z grubym miąższem. Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. Tak przygotowane kroimy na średniej wielkości kostkę.
Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Przepis na leczo z cukinii. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórek, wykrajamy szypułki, kroimy na ćwiartki, usuwamy nasiona i sok z komór i kroimy w kosteczkę. Dodane przez zielonacytryna w: Tylko o kuchni. Ja w tym roku zrobiłam eksperymentalne leczo, ale to były pierwsze moje przetwory tego typu więc nie wiem czy się nie zepsuje. Dodać pomidory, znowu smażyć 2-minuty.
Gotować jeszcze 3-minuty. Na Węgrzech leczo stanowi dodatek do dania głównego z mięsem, ale i samodzielne danie. Leczo, które chcę Wam pokazać szykuję na oleju a nie na smalcu, za to dodaję do niego symboliczną ilość kiełbasy. Twojego przepisu nie jest węgierską potrawą. Prawdziwe węgierskie leczo nie zawiera cukinii a jedynie pomidory, paprykę, wędzoną słoninę i cebulę.
Leczo posolić od smaku, dodać przyprawy. Mimo to, ja również robię taki gulasz warzywny i mówię na niego leczo bo tak się już u nas przyjęło :-) Smacznego i pozdrawiam. Teraz dodaj pokrojone pomidory. Mogą być pokrojone niedbale, nie przejmuj się. Podczas duzenia i tak sie zamienią w pulpę.
Na koniec dodać pomidory, czosnek, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, szczyptę majeranku, bazylii i słodkiej papryki w proszku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i gotować jeszcze razem przez minut. Natkę zielonej pietruszki opłukać, pokroić i dodać do leczo.
Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Nie, nie chodzi nam o wolne od szkoły. Fehérje to po węgiersku białko, którego w naszym leczo jest pod dostatkiem.
I to pochodzącego z jednego z najlepszych źródeł - soczewicy. Ale to nie koniec tego dobrego! Nasze leczo zawiera również potas, pomagający utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi oraz właściwą pracę układu nerwowego.
Dodajemy pomidory i na małym ogniu gotujemy tak długo, aż leczo zacznie gęstnieć, a sos straci przeźroczystość (ok. minut). Niezbyt mocno zakręcamy i pasteryzujemy pod przykryciem około minut. Gorące przekładamy do słoików.
Dokręcamy słoiki i pozostawiamy do wystygnięcia w wodzie. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza np. Sprawdź przepis na leczo.
Najchętniej z dodatkiem podsmażonej kiełbasy ;) Ponieważ sezon na warzywa w pełni, mamy świeże pomidory, paprykę i cukinię, postanowiliśmy w tym roku zamknąć w słoikach i nasze leczo. Dusimy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając przez ok. Pomidory powinny puścić wystarczająco dużo soku, ale jeśli tak się nie stanie leczo można podlać odrobiną wody.
Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i gorące leczo wkładamy do słoików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.