Leczo to jedno z moich najukochańszych dań. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję.
Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy.
W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało. Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć. ZAWSZE robi bez cukinii. Składniki: 5g ulubionej kiełbasy duże czerwone.
Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy! W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. LECZO Z MAKARONEM Wpadłam na pomysł, że podać leczo z makaronem, takie proste domowe.
Zapraszam dzisiaj na mój ulubiony przepis na leczo. Aromatyczne, smaczne, dokładnie takie, o jakie będą was prosić wszyscy członkowie rodziny. Leczo z pieczarkami podaję z pieczywem – pycha! Muszę przyznać, że to leczo lubimy wyjątkowo. Pomidory sparzyć obrać, pokroić na kawałki.
Dusić w garnku do miękkośći Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, gotować w wodzie ok minut. Po tym czasie dodać umytą , oczyszczoną z gniazd nasiennych i skrojoną również w kostkę paprykę. Leczo podawać na ciepło, udekorowane ziołami. Kurczak świetnie sprawdza się jako dodatek, dzięki któremu zupa będzie bardziej pożywna.
Kliknij, aby zobaczyć przepis Proste danie o wyważonym smaku dojrzałej papryki i świeżych pomidorów. Pyszna zupa na bazie mleka, na słodko. Idealnie nada się na śniadanie, które chętnie zjędzą nawet najmłodsi domownicy. Zupa nic podawana jest z kluseczkami, a jeśli masz pod ręką owoce, dodaj je do zupy.
Doskonale dopełnią pyszny smak mlecznej potrawie. Na Węgrzech leczo najczęściej podawane jest jako dodatek do potraw mięsnych. W Polsce bezmięsne leczo może być zaproponowane podobnie - z mięsem i np. Paprykę pokroić w paski (ja paprykę obieram ze skórki), pomidory sparzyć i obrać ze skórki i pokroić w kostkę, Kiełbasę podsmażyć z cebulą, dodać wszystkie warzywa i dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie (nie dodawać wody, warzywa mają się dusić w sokach, które same puszczą).
Przepis na leczo z cukinii i bobu. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Jeśli zupa buraczkowa, to lato, a jeśli lato to i klasyczny przepis na moje ulubione leczo. Moja jesienna zupa meksykańska, to przepis który musisz poznać. Tak więc zupa buraczkowa, to mój numer jeden na lato z zup z użyciem młodych.
W moim domu od zawsze je się leczo w formie bardziej płynnej, jak zupa. Wzięło się to stą że zawsze mało nam tej wody z potrawy, która koncentruje cały smak :) Kiełbasę i cebulę kroimy na półplasterki i podsmażamy na oleju. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw.
Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok.
W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Leczo węgierskie, takie prawdziwe, może być szokiem dla wszystkich tych, którzy lubują się w profanowaniu dań klasycznych. Przede wszystkim aby zrobić prawdziwe leczo konieczne jest pozyskanie dobrej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy) i białej, podłużnej papryki. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.
Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Kiełbasę i parówki pokroić w półplasterki, cebulę w piórka, paprykę i cukinię w kostkę. W tym miejscu możesz zgłaszać sytuacje, w których może dochodzić do nadużyć lub błędów technicznych. W poniższej ramce wpisz problem, który zwrócił Twoją uwagę.
Zupa meksykańska będzie idealnym daniem dla osób lubiących proste przepisy oraz pikantne potrawy. Jest ona doskonała na obiad na dwa dni. Zupa jest bardzo podobna w składzie do chili con carne i jest tak samo pyszna.
W zależności od tego, jaką ostrość potraw lubicie, możecie ją doprawiać według własnych upodobań. Podwoiłam składniki i wyszły mi miseczki leczo, choć wybrałam opcję kg świeżych pomidorów zamiast puszki #128521; Następnym razem wezmę składniki x żeby chociaż na dwa dni starczyło. Dziś, przygotowując leczo pomyślałam sobie, że właśnie nadszedł dzień, w którym podam je jako zupę.
I cukinia, bo ja zawsze robię leczo z cukinią. Na leczo przepisów jest wiele. Ja do leczo dodaję też paprykę wędzoną, która pasuje do tego dania, jak do żadnego innego.
Mój przepis na leczo wegetariańskie jest dopracowany do perfekcji. Bardzo często szykuję leczo bez mięsa, ponieważ jest to danie jednogarnkowe i można je długo przechowywać w lodówce. Super pyszne jest też moje leczo z kiełbasą. Leczo zawsze smakuje, gdy wykorzystuje ten przepis na leczo: Mięso myjemy w zimnej wodzie i kroimy w kostkę.
Wrzucamy na rozgrzany olej w garnku i smażymy. Dodajemy pokrojoną w talarki cebulę i pokrojone w kostkę papryki. Wszystko dusimy pod przykryciem jakieś minut.
Następnie dodajemy kukurydzę, cukinię i pomidory pokrojone w kostkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.