Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Dzisiaj zabieram się za to leczo. Mam wszystkie tu wymienione produkty warzywne z własnego ogródka. Muszę je wykorzystać aby się nie zmarnowały. Dobry pomysł z takim przetwarzaniem.
Zamierzam leczo przechować w słoikach, po uprzedniej pasteryzacji, na okres jesienno-zimowy. Kiełbaskę dodam po otwarciu słoika- podsmażoną. Bardzo często dzieciaki nie chcą jeść warzyw. Leczo z kiełbasą przepis. Tymczasem leczo z kielbasa ma w sobie coś magicznego i dzieci zajadają je z wielką chęcią.
Sama wracam do niego z miłą. Warzywa puszczą sok, ale jeśli leczo było by za i gęste możemy dolać jeszcze wody. Osobiście lubię gdy w leczo jest sos, w którym można maczać pieczywo.
Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania.
To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Serwuj i jedz je z chlebem – będzie idealny, by wytrzeć resztki leczo z talerza. Coś ciepłego, sytego, domowego.
Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Po minutach całość zalewamy pomidorami z puszki i jeśli jest potrzeba dodajemy resztę wody, przyprawiamy do smaku. Dusimy na małym ogniu min.
Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem. My zawsze jemy leczo w dużych miseczkach z kromką chleba. Każdą gorącą łyżkę sycącego leczo zajadam z ogromną przyjemnością i za każdym razem, gdy widzę dno miseczki, czuje rozczarowanie, że to koniec. Przygotowuje się je dość szybko i można zaserwować je w efektowny sposób. Pokrojoną kiełbasę podsmaż razem z warzywami – papryką, cukinią, bakłażanem i cebulą.
Jeśli chcecie zrobić tę potrawę np. Przepis na leczo z cukinii. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok.
W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą.
Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu.
Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Kiedy cukinia zmięknie danie jest gotowe. Doceń przepis: Zgłoś błąd w przepisie Zgłoś błąd w przepisie papryka cukinia leczo pieczarki. Udostępnij na facebooku Udostępnij na Twiterze.
Poniżej jedna z kilku wersji lecza jaką robimy w naszym domu – można ją sklasyfikować i umieścić pomiędzy węgierskim leczo, a prowansalskim ratatouille. Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów.
Nie tylko cukinia, papryka, cebula, pomidory i wędlina lub mięso znajdują się w leczo. Ta potrawa przecież występuje w niejednej wersji. Szaszłyki z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych. Pierogi z kapustą i grzybami. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym.
Na pierwszy ogień poszło leczo z cukinią i kiełbasą. Proporcje dania są oczywiście dowolne, nie jest to jakiś konkretny przepis. Wyszło bardzo smaczne danie, którym. Wszyscy wiedzą, że leczo, to potrawa węgierska, ale czy ktokolwiek będąc na Węgrzech jadł leczo?
Zatem ogłaszam, że od dziś, leczo z papryką i cukinią jest narodowym daniem polskim (z węgierskim rodowodem) i staje w zasłużonej alei dań jednogarnkowych obok….
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.