Leczo z kurczakiem, cukinią i kukurydzą. Ze świeżymi pomidorami i bazylią. Dla wszystkich, którzy uwielbiają leczo, choć może niekoniecznie z kiełbasą, polecam lżejszą wersję z kurczakiem.
Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Mieszanka przypraw jest wymyślona przez moją mamę. Tego dania Ona nie pozwala mi doprawiać, sama bierze torebeczki i dosypuje przyprawy.
Dietetyczne leczo z piersią kurczaka - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało. Nie pamiętam czy po raz pierwszy poznałam smak tego dania w Toskanii czy też w Polsce, ale utkwił on na długo w mojej pamięci. Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć.
Jest proste w przygotowaniu i dość szybkie. Nawet niecierpliwi będą zadowoleni. A smakosze zachwycą się jego aromatem i smakiem. Na patelni o wysokich brzegach rozgrzać olej. Filet z kurczaka umyć, osuszyć.
Lista przepisów na leczo z kurczakiem i cukinia z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Dla osób, które chcą zerwać z rutyną i zastąpić czymś typową dla polskiej kuchni kiełbasę, opracowaliśmy przepis na leczo z mięsem z kurczaka. To delikatne mięso doskonale pasuje do gęstej jednogarnkowej potrawy jaką jest leczo, bo szybko się dusi i łatwo przechodzi smakiem przypraw. Przepis na leczo z cukinii.
W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Można przygotowywać je przez cały rok. Polecam podawać leczo z bagietką. Coś ciepłego, sytego, domowego.
Pierogi z kapustą i grzybami. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Dodane przez ulikmi w: Tylko o kuchni.
Witam A mój mąż uwielbia taką prostą , smaczną sałatkę z kurczakiem 1-piersi kurczaka pokroić w paseczki posypać przyprawą gyros i podsmażyć na malutkiej ilości oliwy lub na patelni grilowej. Szaszłyki z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych. Doczekało się wielu wariantów, a dzisiaj w roli głównej cukinia z boczkiem!
Dla miłośników dobrze znanych dań, które sprawdzą się w różnych sytuacjach. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. Tradycyjne leczo z cukinią nie jest daniem niskokalorycznym, ponieważ zawiera w swoim składzie kiełbasę i (lub) boczek. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Warzywne leczo ma jeszcze inne zalety: możesz wykorzystać niemal dowolne warzywa, a przy przygotowywaniu lecza brudzisz niewiele naczyń.
Rozgrzewające leczo z cukinią, wywodzące się z kuchni węgierskiej to danie, bez którego trudno sobie wyobrazić jesień. FRYTKI Z CUKINII – NAJLEPSZY PRZEPIS – pyszne i chrupiące – łatwy przepis na wykorzystanie cukinii. CUKINIA FASZEROWANA KURCZAKIEM – NAJLEPSZY PRZEPIS.
MAKARON Z PIECZONYMI WARZYWAMI. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna.
Składniki, których użyłam pochodzą w większości z mojego ogródka. Sezon na paprykę i cukinię wszakże w pełni! W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!).
Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Takie leczo podaję najczęściej z ryżem, ewentualnie z kaszą. Więcej pomysłów na smaczne dania z kurczakiem znajdziecie w zakładce Dania z drobiu.
Połówek najchętniej sięgnąłby po kilka kromek chleba, ale że jest aktualnie na redukcji, to chleb wjeżdża na jego talerz raczej od święta (czyli od czasu do czasu w weekendy). Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminy grupy A (wspomagają wzrok), C (ograniczają stres i podnoszą odporność organizmu), K (regulują procesy krzepnięcia krwi) i B (wpływają pozytywnie na mózg i układ krwionośny). Jest delikatna w smaku i lekkostrawna.
Cukinia jest jednym ze składników leczo. Moja Kasia tylko tak je jada. Piszcie w komentarzach, jak Wy robicie leczo. Sekrety Polskiej Kuchni. Jestem bardzo ciekawa waszych smaków.
Jak zrobić włoskie risotto z kurczakiem i grzybami?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.