Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Przepis na leczo z kabaczkiem. Magdalena Z Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Biały Fartuszek.
Czytaj więcej Zobacz więcej. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Leczo, to węgierska potrawa na bazie papryki i mięsa. Wczoraj zrobiłam twój przepis - wyszedł bardzo smakowity. Malutki mankament to taki, że nie podałaś jakiej wielkości słoiczek z przecierem użyłaś, dodałam więc na oko.
Jedyną modyfikacją jaką zrobiłam to dodanie boczku wędzonego (tak jak ktoś w pierwszym komentarzu sugerował), naprawdę fajny przepis. Duszone lub pieczone potrawy z kabaczka (z małą ilością tłuszczu) poleca się szczególnie osobom na dietach lekkich i odchudzających. Serwuj i jedz je z chlebem – będzie idealny, by wytrzeć resztki leczo z talerza. Całość zalewamy bulionem.
Ilość bulionu zależy od tego, czy wolicie gęstsze czy rzadsze leczo. Gotujemy wszystko na nie dużym ogniu, dodajemy koncentrat i przyprawy. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Bardzo nam zasmakowało leczo z kabaczkami,więc żeby zapewnić sobie takie smakołyki poza sezonem. Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam.
Zdecydowanie kabaczek z makaronem, to smak mojego dzieciństwa, wakacji, lata i wczesnej jesieni. Moja mama tak właśnie przygotowywała taki sos lub leczo z kabaczka i podawała z makaronem. Kabaczek z makaronem jest moim ulubionym.
Oba warzywa są odmianą dyni zwyczajnej. Różnią się między sobą okresem wzrostu oraz etapem dojrzewania. Cukinia jest warzywem młodym, delikatnym i lekko słodkawym, natomiast kabaczek to cukinia dojrzała. W swoim składzie zawiera wiele witamin i składników.
Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Wszystko zależy od sposobu przygotowania.
Jeśli zjemy leczo z kiełbasą, musimy się liczyć z tym, że w 1g tego posiłku jest około kcal. Jeżeli natomiast skusimy się na leczo wegetariańskie, powinniśmy wiedzieć, że w jego 1g jest tylko około kcal. Na leczo z kabaczka, czyli żółtej cukinii potrzebne są: papryka, cebula, pomidory, parówki, koncentrat pomidorowy i około 7gramowy kabaczek. Ciasto na placki powstaje ze startej cukinii, mąki, czosnku i jajka.
Składniki kroi się w kostkę i dusi w garnku z przykrywką. Podwoiłam składniki i wyszły mi miseczki leczo, choć wybrałam opcję kg świeżych pomidorów zamiast puszki #128521; Następnym razem wezmę składniki x żeby chociaż na dwa dni starczyło. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok.
W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i razem z kiełbasą pokroić w kostkę. Do dużego garnka przełożyć smalec i roztopić. Przełożyć cebulę, kiełbaskę, razem wymieszać i podsmażyć.
Cukinia i kabaczek bez dwóch zdań kojarzą mi się z latem. Często gdy mam mniej czasu przygotowuję to oto leczo z cukinii z dodatkiem kabaczka. W rondlu podsmażamy na oliwie pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz pieczarki. Na sam koniec dodaj kabaczek, duś całość, często mieszając, by kabaczek równomiernie zmiękł (zmieni barwę z białej na jakby szklistą).
This feature is not available right now. To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo. Zetrzyj go na tarce na grubych oczkach. Obierz cebulę i również ją zetrzyj.
Leczo jest bardzo smaczne i zdrowe. Tym razem na małych oczkach. Startego kabaczka i cebulę wymieszaj z jajkami. Do mieszanki przesiej mąkę.
Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju do złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.