środa, 31 października 2018

Leczo z kabaczka przepis

Leczo z kabaczka przepis

Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Przepis na leczo z kabaczkiem. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Grażyna gotuje. Pomidory sparz i obierz ze skóry.


Pieczarki pokrój w plasterki. Jutro będę gotować Pozdrawiam Skomentuj. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. W zasadzie posadzić mieliśmy cukinię.


Wczoraj zrobiłam twój przepis - wyszedł bardzo smakowity. Malutki mankament to taki, że nie podałaś jakiej wielkości słoiczek z przecierem użyłaś, dodałam więc na oko. Jedyną modyfikacją jaką zrobiłam to dodanie boczku wędzonego (tak jak ktoś w pierwszym komentarzu sugerował), naprawdę fajny przepis.


Serwuj i jedz je z chlebem – będzie idealny, by wytrzeć resztki leczo z talerza. Na leczo z kabaczka, czyli żółtej cukinii potrzebne są: papryka, cebula, pomidory, parówki, koncentrat pomidorowy i około 7gramowy kabaczek. Składniki kroi się w kostkę i dusi w garnku z przykrywką. Ciasto na placki powstaje ze startej cukinii, mąki, czosnku i jajka. Lista przepisów na leczo z kabaczka do słoików z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Jeśli zjemy leczo z kiełbasą, musimy się liczyć z tym, że w 1g tego posiłku jest około kcal.


Jeżeli natomiast skusimy się na leczo wegetariańskie, powinniśmy wiedzieć, że w jego 1g jest tylko około kcal. Wśród przepisów na dania z kabaczkiem znajdziecie sporo ciekawych pomysłów na domowe leczo, kabaczkowe przekąski, kremowe zupy i fantazyjne surówki, kabaczki faszerowane, marynowane i smażone, a także placki z kabaczka i kabaczkowy bigos. Kiełbasę pokroić w pół plastry i przesmażyć na tłuszczu. Do kiełbasy dodać pokrojoną cebule paprykę oraz pomidory doprawić do smaku maggi, pieprzem, vegetą i odrobiną cukru. Kabaczka pokroić w kosteczkę.


Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię.


Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na patelni, na oleju. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Latem leczo z różnymi dodatkami często gości na naszym stole, jest zdrowe, lekkie, pełne warzyw, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.


Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Tradycyjne leczo z cukinią nie jest daniem niskokalorycznym, ponieważ zawiera w swoim składzie kiełbasę i (lub) boczek. Następnie dorzucamy pokrojoną kiełbasę, a po kilku minutach kolejno pokrojone warzywa: paprykę, pomidory, marchewkę, kabaczka ( obranego ze skórki).


Całość zalewamy bulionem. Ilość bulionu zależy od tego, czy wolicie gęstsze czy rzadsze leczo. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.


Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.


Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam. Zdecydowanie kabaczek z makaronem, to smak mojego dzieciństwa, wakacji, lata i wczesnej jesieni. Moja mama tak właśnie przygotowywała taki sos lub leczo z kabaczka i podawała z makaronem. Najsmaczniejsze w lecie, w sezonie na świeże pomidory.


Najlepiej smakuje gotowane w kociołku nad ogniskiem. Ale z domowej kuchni tez będzie wyśmienite. Zapasteryzujcie kilka słoiczków na zimę. Leczo podaje się z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty