środa, 3 października 2018

Leczo z cukinii i papryki przepis

Leczo z cukinii i papryki przepis

Do jego przyrządzenia możesz wykorzystać proste składniki, z których część każdy ma w domu pod ręką. Bulion drobiowy WINIARY z liściem laurowym i zielem angielskim sprytnie połączy smaki wędliny, cukinii, czerwonej papryki, marchewki i cebuli. Jeśli wolisz wersję wegetariańską, pomiń dodatek kiełbasy. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Zobacz, jak zrobić leczo. Leczo - danie proste i smaczne.


Przepisy na leczo są różne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza. Gdy się zeszkli dodajemy kiełbaskę pokrojoną w półksiężyce, a po ok.


Wszystkie składniki podsmażamy co jakiś czas mieszając. Teraz czas na pomidorki z puszki, które będą bazą dla naszego lecza oraz przyprawy tj. Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.


Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć. Robię je naprawdę różnie. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.


Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!).


Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano. Tym razem jest na bazie cukinii i papryki, choć nie zabraknie kilku zaskakujących składników :-) Składniki: cukinia, paprykli, duże ogórki gruntowe, duża cebula, pomidory, dag wędzonej kiełbasy, g serka topionego, łyżeczki koncentratu pomidorowego, majeranek, sól, pieprz, zioła. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję.


Przejdźmy jednak do naszego leczo. Jak zrobić leczo, które najbardziej przypomina tę węgierską wersję? Otóż przepis leczo to głównie kilka najważniejszych warzyw. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody.


Całość zalej passatą, gotuj około minut. Podawaj z kromką dobrego chleba. Podziel się: Udostępnij na Twitterze(Otwiera się w nowym oknie). Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy.


W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Durszlak - leczo z papryki z ryżem. Umyć pomidory, paprykę i cukinię. Składa się z duszonych, sezonowych warzyw, które są odpowiednio przyprawione.


Typowo węgierską wersja dania bazuje na pomidorach i czerwonej papryce. W Polsce leczo chętnie uzupełnia się o cukinie lub bakłażany, cebulę i. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami.


W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Zróbcie je koniecznie, bo jest pyszne! Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis.


Uwielbiam taki warzywny mix, którym mogę się cieszyć cały rok. Wczoraj ugotowałam zupę z żółtych cukinii – prosta i pyszna. Smak papryki wędzonej uwielbiam więc dodałam jeszcze pół łyżeczki na samym końcu, by uzyskać większy aromat wędzonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty