poniedziałek, 15 października 2018

Leczo warzywne z cukinią

Przykład dania, do którego możemy wykorzystać sezonowe letnie warzywa, także wtedy gdy nie mamy za bardzo innego pomysłu co z nich przygotować. Jedną z propozycji o nieco śródziemnomorskim rodowodzie jest leczo warzywne przygotowywane z cukinii, bakłażana i trzech rodzajów papryk. Wykonanie trwa chwilę, a smak jest zachwycający. Sos Włoski WINIARY pomoże wydobyć pełnię aromatu warzyw i przypraw.


A ponieważ cukinie są dostępne właściwie przez cały rok, całkiem. Do leczo z warzyw możecie dodać cukinię, ja nie zawsze ją dodaję, ale przyznam, że jest bardzo dobrym dodatkiem. Leczo jest bardzo smaczne i sycące. Tradycyjne leczo z cukinią nie jest daniem niskokalorycznym, ponieważ zawiera w swoim składzie kiełbasę i (lub) boczek. To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw.


Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania.


Duszone warzywa z ulubionymi dodatkami są pyszne. Bardzo ważne są w leczo kolorowe papryki oraz papryka w proszku. Ja do leczo dodaję też paprykę wędzoną, która pasuje do tego dania, jak do żadnego innego. Mój przepis na leczo wegetariańskie jest dopracowany do perfekcji.


Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Kuchnia Polska WARZYWA CUKINIA PAPRYKA cebula Kuchnia węgierska JEDNOGARNKOWE obiad LECZO FRISCO pomysł na obiad. Pyszne i aromatyczne leczo warzywne to propozycja na obiad lub kolację, a także na smakowity dodatek do szkolnej kanapki. W czym tkwi sekret dobrego leczo?


Liczy się odpowiednia kolejność dodawanych. Doskonałe leczo warzywne z cukinią , papryką, selerem naciowym, marchewką, pietruszką i pomidorami, z dodatkiem cebuli, czosnku i pieczarek. Warzywa są miękkie, ale nie rozgotowane, a całość doprawiona ziołami i pomidorową passatą smakuje wybornie.


Najlepsze leczo z warzywami doprawione papryką w proszku, koperkiem i natką pietruszki. Przepis na leczo z cukinii. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok.


Leczo warzywne z cukinią

W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Do gotowania przyda się patelnia typu wok i duży garnek. Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę, zeszklić.


Do cebuli dodać paprykę i dusić min. Dodać cukinię i dusić min. Na koniec dodać pomidory, sól, lubczyk, chili. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać na końcu. Dusić aż warzywa zmiękną.


Podawać z chlebem lub ryżem. Wśród licznych dań z bakłażana i cukinii, to znajduje się zdecydowanie w czołówce stawki. Przygotujesz je z soczystych, pełnych aromatu warzyw i doprawisz Bulionem warzywnym WINIARY. Ratatuj – leczo warzywne z pewnością posmakuje wielbicielom jarskich potraw bezmięsnych. LECZO Z CUKINIĄ NA ZIMĘ Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami.


W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Zróbcie je koniecznie, bo jest. To co lubię w tym daniu to po pierwsze prostotę przygotowania, a po drugie to to, że nawet na zimno smakuje fantastycznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty