środa, 17 października 2018

Leczo z kiełbasą cukinią i papryką

Leczo z cukinią, papryką i kiełbasą Kolejna propozycja tej smakowitej, jednogarnkowej, węgierskiej potrawy. Tym razem wykonana przez mojego męża:) Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem póki są. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania.


To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Ząbki czosnku obrać i pokroić w kosteczkę, cebulę w pół krążki, papryki i wydrążoną z miąższu cukinię w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Do rondla na rozgrzany olej wrzucić cebulę wraz z kiełbasą, lekko posolić, popieprzyć, posypać papryką czerwona słodką i posypać płatkami chili. Do kiełbasy na patelnie dodajemy pokrojone papryki i pieczarki - smażymy. Teraz do garnka przekładamy z blanszowaną cukinię, zawartość patelni - mieszamy.


Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu. Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Leczo jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.


Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Coś ciepłego, sytego, domowego.


To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania.


Składniki: czerwone papryki, średnie cukinie, mała żółta cukinia, średnie cebule białe, dag dobrej jakości kiełbasy, opakowanie pasaty pomidorowej lub słoiczek soku pomidorowego własnej roboty, liśc laurowy. Udostępnij na facebooku Udostępnij na Twiterze Poniżej jedna z kilku wersji lecza jaką robimy w naszym domu – można ją sklasyfikować i umieścić pomiędzy węgierskim leczo, a prowansalskim ratatouille. Leczo z kiełbasą, papryką, cebulą, pomidorami oraz cukinią.


Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: pieczarki, paprykę i cukinię. Dusimy leczo do momentu, aż cukinia będzie miękka, ale nie rozgotowana, ok. Warzywa puszczą sok, ale jeśli leczo było by za i gęste możemy dolać jeszcze wody.


Osobiście lubię gdy w leczo jest sos, w którym można maczać pieczywo. Przepis na leczo z cukinii. Doprawiamy papryką słodką i wędzoną, solą, pieprzem. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok.


W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany.


Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Leczo z bakłażanem i papryką - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością,. Leczo z warzyw z dodatkiem kiełbasy jest treściwe, bardzo smaczne i szybkie do przygotowania.


Doceń przepis: Zgłoś błąd w przepisie. Na blogu króluje mój ulubiony przepis na leczo z cukinią, jednak już od jakiegoś chodziło mi po głowie przygotowanie przygotowanie tego dania według tradycyjnej węgierskiej receptury. W Polsce przywykliśmy do stosowania sporej ilości dodatków, które wbrew powszechnej opinii nie są składnikami stricte węgierskiego przepisu. Gdy na straganach królują świeże papryki i cukinie, leczo jada się w prawie każdym polskim domu.


To treściwa i bardzo pyszna, oraz – co ważne dla zabieganych pracujących osób – błyskawiczna w przygotowaniu potrawa jednogarnkowa. Nasze leczo z kiełbasą to niezwykle kolorowa potrawa – użyj do niej aż trzech rodzajów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty