Niektórzy wolą chrupkie i trochę twardsze pierniczki, inni – te z nadzieniem, które rozpływają się w ustach. Twarde pierniczki mają swoich zwolenników i przeciwników. Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później.
Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Co zrobić, by pierniczki zmiękły? Dzisiaj zapraszam po przepis na najlepsze pierniczki świąteczne! Boże Narodzenie kojarzą się z czasochłonną pracą. Na każdą okazję - Wigilię Szkolną czy do pracy, dla dzieci i znajomych.
Zajrzyj tutaj i poznaj prosty przepis, który Cię urzeknie! Można je jeść jeszcze ciepłe bez ryzyka utraty zębów. Przepis (taki oto): Przepis jest dość prosty. Upieczone pierniczki studzimy i zajadamy, bądź lukrujemy.
Rozrywa kromki chleba, robi w nich dziury. Jest ono wtedy twarde i zimne. No to się zabraliśmy za te pierniczki, twarde, świąteczne. W zasadzie to wszystkie składniki mieszam razem (ja, żeby było łatwiej rozpuszczam masło i oczywiście miód musi być w postaci płynnej) i wyrabiam gładkie, klejące się ciasto.
To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je. Jeśli jest zbyt klejące dodaje trochę mąki. Nieraz zdarzyło się wyjąć masło z lodówki za późno. DODAJ PRZEPIS DODAJ PORAD. Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie.
Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Najlepiej jeśli pierniczki wykrawamy na grubość około cm. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują.
Nie wolno przepiekać pierniczków, ponieważ wtedy jest raczej pewne, że już ich nie uratujemy i będą twarde. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. PIERNIKI OD RAZU MIĘKKIE – NAJLEPSZY PRZEPIS NA PIERNIKI BEZ LEŻAKOWANIA – takie pierniki robię w moim domu od lat #128578; po wystygnięciu nie robią się twarde dlatego można je przygotować w każdej chwili #128578;. Ten przepis znalazłam niedawno w internecie. Bez przekonania z niego skorzystałam, bo wszystkie poprzednie pierniczki jakie piekłam były twarde jak kość, po prostu niezjadliwe mimo leżakowania, trzymania w puszkach, itp.
Im cieńsze pierniczki, tym jest większa szansa, że staną się szybciej twarde, a nawet nie zmiękną. Pieczemy zazwyczaj w temp. Następnie wytnij foremkami różne kształty i gotowe pierniczki umieść na blasze wyłożonej pergaminem. Warto strzepnąć nadmiar mąki z pierniczków, inaczej będą twarde.
Ciastka rozkładaj w odległości ok. Te pierniczki są wyśmienite i nadają się do jedzenia praktycznie od razu! Do ich przygotowania warto zaangażować całą rodzinę i uczynić z tego wspólny, coroczny rytuał. Pamiętaj, że pierniczki urosną w piecu dwukrotnie. Z czasem jednak staną się odpowiednio miękkie i kruche.
Babcia miała przepis zanotowany w swoim magicznym zeszycie, a kto jest jego autorem pojęcia nie mam. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Ciasto wyrabiać reką przez około minut, aż będzie gładkie. Do części z nich dałam polewę czekoladową (jak w przepisie), a do pozostałych - zrobiłam lukier z soku z cytryny i cukru pudru.
Pierniczkowy przepis Pana Pawła jest najlepszy ze wszystkich, które znam! Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia. Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. Nadziewane, lukrowane, oblane czekoladą – takie i inne pierniczki świąteczne przygotowaliśmy dla Was w naszej galerii.
Mamy nadzieję, że wypróbujecie niejeden przepis na pierniczki z naszego serwisu i będziecie cieszyć się smakiem tych ciastek z rodziną w ten szczególny czas.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.