poniedziałek, 1 października 2018

Leczo pieczarki cukinia

Do kiełbasy na patelnie dodajemy pokrojone papryki i pieczarki - smażymy. Teraz do garnka przekładamy z blanszowaną cukinię, zawartość patelni - mieszamy. Doprawiamy przyprawą uniwersalną, papryką słodką, solą i czarnym pieprzem do smaku.


Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu. Przygotowanie: Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w pół plastry. Kiedy cukinia zmięknie danie jest gotowe. Warzywa umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić. Leczo klasyczne, na mięsku.


Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Ostatnio modne są wszelkie wersje wege, bez tego czy tamtego, ale ja ze starej szkoły ;D Mamine leczo wymiata. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Podawaj z kromką dobrego chleba. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody.


Po upływie wyznaczonego czasu duszenia dorzucamy do garnka cukinię i pieczarki i dusimy do momentu, aż cukinia będzie prawie miękka (ale nie może się rozlatywać). Przepis na leczo jest banalnie prosty, trzeba jednak poznać małą tajemnicę, aby leczo własnej produkcji było idealne. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki Paprykę wkładamy do garnka, podlewamy wodą, aby się nie przypaliła i dusimy ok minut.


Po tym czasie dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy kolejne minut, od czasu do czasu mieszając. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! Dzisiaj na moim stole stanie leczo z pieczarkami. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.


U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna. Cukinia , Dania z drobiu. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie.


Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieczarki posiekane w półtalarki. Smażę jeszcze chwilę przez duszenie Pok.


Nie pamiętam czy po raz pierwszy poznałam smak tego dania w Toskanii czy też w Polsce, ale utkwił on na długo w mojej pamięci. SłodkaBabeczka: 500g mielonego to też nie dużo ;) wiec dla nas. Uwielbiam lipiec za pyszne owoce, którymi nas obdarowuje, a sierpień za moc warzyw. Po minutach całość zalewamy pomidorami z puszki i jeśli jest potrzeba dodajemy resztę wody, przyprawiamy do smaku.


Dusimy na małym ogniu min. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany.


Tak samo jak zastąpienie. Dla odmiany u mnie na stole pojawiła się cukinia z pieczarkami. Taka lekka i pyszna cukinia z pieczarkami w sosie śmietanowym lub z mlekiem kokosowym, może być daniem jarskim, bez mięsa, tak jak u mnie.


Można do niej dodać również pokrojoną w plasterki pierś z kurczaka aby otrzymać gulasz cukinii w mięsnym. Nie tylko cukinia, papryka, cebula, pomidory i wędlina lub mięso znajdują się w leczo. Ta potrawa przecież występuje w niejednej wersji. Dietetyczne leczo z piersią kurczaka - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Przykład dania, do którego możemy wykorzystać sezonowe letnie warzywa, także wtedy gdy nie mamy za bardzo innego pomysłu co z nich przygotować.


Leczo pieczarki cukinia

Można przygotowywać ją niemal przez cały rok, ale składniki do jej sporządzenia najłatwiej jest zdobyć właśnie latem. Muszę je wykorzystać aby się nie zmarnowały. Mam wszystkie tu wymienione produkty warzywne z własnego ogródka.


Dobry pomysł z takim przetwarzaniem. Zamierzam leczo przechować w słoikach, po uprzedniej pasteryzacji, na okres jesienno-zimowy. Kiełbaskę dodam po otwarciu słoika- podsmażoną.


Czas przygotowania: min. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty