Leczo to potrawa węgierska zrobiona z pomidorów, papryki, cebulki z dodatkiem mięsnym. W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii lub bakłażanów. Spróbuj naszej bezmięsnej wersji z dodatkiem przyprawy w płynie Maggi. Leczo to jedno ze smaczniejszych i bardzo rozpoznawalnych dań. Chcesz odkryć jego nową, pyszną wersję?
Sięgnij tutaj po prosty przepis i daj się zachwycić! Leczo z pieczarkami podaję z pieczywem – pycha! Zapraszam dzisiaj na mój ulubiony przepis na leczo. Aromatyczne, smaczne, dokładnie takie, o jakie będą was prosić wszyscy członkowie rodziny. Muszę przyznać, że to leczo lubimy wyjątkowo.
Kroki wykonania: Papryki oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Pieczarki umyć, gdyby były większe pokroić. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dzięki pieczarkom leczo zyskuje aromat grzybów, a smak dania staje się nieco łagodniejszy.
To bez wątpienia pyszne i szybkie danie, którym ugościsz nawet największych smakoszy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory należy sparzyć i zdjąć skórę, posiekać na kawałki. Z papryk usuwamy gniazda nas.
Leczo to pochodząca z kuchni węgierskiej prosta potrawa z papryki, cebuli i pomidorów, smażonych na smalcu i doprawionych papryką w proszku. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Leczo paprykowo-pieczarkowe z cukinią i kiełbasą - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Przepis na tradycyjne leczo od Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.
Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.
Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Leczo pieczarkowe Danie gotowe w kilka minut, które na pewno zasmakuje pieczarkożercom. Wystarczy poddusić pieczarki i warzywa, dodać podsmażoną kiełbaskę i gotowe. Tak przygotowane leczo paprykowo - pieczarkowe podaję jako danie na ciepłą kolację lub obiad. Moja rodzina bardzo je lubi.
Lista przepisów na przepis na leczo z kiełbasą i pieczarkami z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Wczorajszego wieczora podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne leczo paprykowe z dodatkiem cukinii do zamknięcia w słoiki, dziś druga bardzo podobna propozycja. Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek. Cóż zimą chcieć więcej jak obiad pachnący tyloma letnimi smakami.
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok.
I pewnie w wielu domach gotuje się je inaczej:) Ja też nie gotuję tego dania według jed. Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Leczo jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos.
W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Jedną z możliwości jest przygotowanie pełnego warzyw lecza, które możemy przełożyć do słoików, zapasteryzować i szybki obiad gotowy. Teraz mięso mielone mieszamy w misce z jajkiem, bułką tartą, odrobiną śmietany, pokrojoną cebulą oraz przyprawami po czym kulamy małe kotleciki wielkości orzecha i smażymy na rozgrzanym oleju. Leczo wyszło dobre, ale przepis powinno się dopracować – szczególnie dla kogoś kto robi pierwszy raz. SłodkaBabeczka: Wszystko właśnie zależy od tego, jakie kto ma gusta.
U nas każdy lubi czuć ‘chrupiącą’ paprykę, dlatego zbyt długo nie gotuję. Miło jest także wypić do niego wino, polecam wina z Egeru, np. Egri Bikaver, czerwony, półwytrawny (jezeli sie komus uda kupić, to radzę butelkowany na Węgrzech).
Uwagi: Leczo dużo razy odgrzewane, dużo lepiej smakuje. Ostatnio mój kochany tato (no jakieś miechy temu) wynalazł mi to oto cudo - leczo pieczarkowe. Ja leczo uwielbiam, a o pieczarkowym nie słyszałam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.