Cóż zimą chcieć więcej jak obiad pachnący tyloma letnimi smakami. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Paprykowe leczo z kiełbasą, pieczarkami i fasolką szparagową.
Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury. W dużym garnku podgrzewamy nieco oliwy i szklimy posiekane w kostkę cebule. Przesmażamy razem aż kiełbasa się zarumieni. Papryki kroimy w dowolnej wielkości kostkę i dodajemy do garnka.
Podsmażamy przez chwilę. Kiełbasę kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy, wyjmujemy nasiona i kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy do garnka, mieszamy.
Następnie kiełbasę wraz z cebulą wkładamy do garnka, zalewamy szklankami wody i zagotowujemy. Cebulę obieramy, kroimy na kawałki. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.
Zupa selerowo-kapuściana z pieczarkami. Szybko i wygodnie przeliczysz gramy na łyżki, łyżeczki. Do garnka wrzucamy pokrojoną w większą kostkę cukinię, paprykę, pomidory i posiekaną cebulkę.
Ale przecież każde wegetariańskie i wegańskie danie może być równie smaczne jak mięsisty oryginał, jeśli tylko odpowiednio potraktuje się wszystkie składniki. Z pewnością każdy miłośnik węgierskiej kuchni oburzy się na jarskie leczo, utyskując nad niewystarczającą tłustością oraz brakiem wędzonego aromatu. Składniki łatwo dostępne, idealne na szybki obiad. U mnie leczo jest umiarkowanie pikantne, gdyż lubię czuć smak wszystkich składników, a dodanie zbyt dużej ilości chili go przejmuje.
Zapraszam dzisiaj na proste pyszne i domowe leczo z pieczarkami. Możliwe do przygotowania w wersji z kiełbasą, bez kiełbasy lub z fasolą. Stopień pikantności należy dostosować do swoich upodobań. Zazwyczaj przyrządzamy ją z czerwonej słodkiej papryki. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na paprykowe leczo.
Dzisiaj na obiad zrobiłam leczo, jak zwykle u mnie na mięsie. Leczo, to jedna z naszych ulubionych potraw. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Dziś miałam ochotę na leczo.
Przepisy na mocno paprykowe leczo w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na mocno paprykowe leczo. Podobno na południu kraju robią na kiełbasie a na Mazowszu nawet na parówkach. Spiżarka zapełniła się mnóstwem takich słoiczków, które otworzone zimą będą wspomnieniem ciepłych i słonecznych dni. Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem. Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pom.
Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami. Kapusta pekińska z pomidorami i cebulką. Najlepiej smakuje gotowane w kociołku nad ogniskiem.
Zapasteryzujcie kilka słoiczków na zimę. This feature is not available right now. Ale z domowej kuchni tez będzie wyśmienite. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! PublicDomainPictures (Pixaby.com) Na dziesięciolitrowy garnek zużyjemy ok.
Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Wyszukaj też inne przepisy za pomocą wyszukiwarki przepisów. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania. Skrobia ładniej brzmi, więc tego drugiego – obcego z nazwy się nie pisze na opakowaniu…Słabe kryterium.
Albo słaba znajomość dodatków. Potrzebujemy:3-kiełbasy śląskieduża czerwona papryka400g pieczare.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.